Szomor György igazi közösségi térré szeretné formálni a Deák teret, programok sorát kínálják

2021. június 24. csütörtök 10:32

Szomor György igazi közösségi térré szeretné formálni a Deák teret, programok sorát kínálják

A WestEnd Színház Művészeti, Közhasznú, Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2019-től működtetője Mohácson a Kossuth Teátrumnak. A társaság ügyvezetője Szomor György, Nádasdy Kálmán-díjas rendező, színművész, szövegíró, zeneszerző, a Kossuth Teátrum művészeti vezetője. 

 

Szomor György pécsi zeneiskolásként már 11 éves korában együttest alapított, s míg kezdetben a popzene terén vált ismertté, az 1988-as alapítású második zenekarával a Csillag születik versenyt is e kategóriában nyerte meg, ám mára számos, nagy sikert aratott musicalben alakított főszereplőként már mint énekes lett a közönség kedvence, de mint zeneszerző, dalszövegíró és rendező szakmai berkekben is elismerést vívott ki.

A folyamatosan több színházban foglalkoztatott, népszerű művészt arról kérdeztük, milyen késztetése lehetett arra, hogy Mohács kulturális életének színesítését is fölvállalta?

- Úgy éreztem, a sors kínálta számomra az újabb kihívást, a Kossuth Teátrum programjainak szervezését. Óriási munkát igénylő a feladat, ami részben olyan teendőkkel is jár, amivel eddig nem kellett foglalkoznom. Ilyen például az, amikor együtt kell dolgozni azokkal az emberekkel, akik nem a színpadi megjelenés résztvevői, ám a színház alapját jelenti, azt, hogy a bemutatókkal örömet adjunk a közönségnek. Ez az érzés erőt ad a munkámhoz - összegezte a vállalása lényegét Szomor György.

- Maga a város is igen kedves számomra, a Dunáról nem is szólva, így szívesen vállaltam a kétlakiságot, az ingázást a főváros és Mohács között. A hajómnak ugyan még itt nem volt időm kikötési lehetőséget találni, talán majd idén sikerül, miután fellépési lehetőségeket mondtam vissza, hogy állandó jelenléttel megvalósítsam a szándékom, azaz, valós közösségi térré formálni a Deák teret. Ennek érdekében ingyenes szabadtéri programok egész sorát kínáljuk már május 19-től, vagyis, amint lehetővé vált, hogy több ember legyen egy helyszínen. A városi, kiemelt programokhoz igazodva így egyebek mellett lesz több, a védettségi igazolványt nem igénylő zenés, sanzonos, verses est, zárt térre a bérletes előadásokat pedig csak szeptembertől hirdetjük meg.

- Említette, hogy szombaton hajnalban Sopronból ért Mohácsra, de hamarosan Budapesten lesz feladata.


- A Zenta című darab felújító próbáját tartottuk Sopronban, melynek zenéjét Szarka Gyula írta. A fővárosi Operett Színházban a Nine című musical ruhapróbáját tartjuk, a fantasztikus zenei darab szereplője vagyok. Közben Szarvason ,a vízi színpadon fellépek a Monte Cristo grófjában, amit Mohácson jövőre szeretnék bemutatni.

A beszélgetésünk alkalmával Szomor György kedvenc szerepet nem említett. Azt hangsúlyozta, hogy mindegyiket szereti, mert valamennyi karakterben a színésznek meg kell találnia azt, amiért érdemes eljátszani. Azt sem jegyezte meg, hogy például a Monte Cristo grófjában azon túl, hogy címszereplő, dalszöveg írója, zeneszerzője és több színházban volt rendezője. Munkásságáról az egyetlen fellelhető, összegző dokumentumból derül ki az eddigi, igen gazdag életútja.

Mint a hosszas listából kitűnik: A csodák városa, a Da Vinci, az Éljen az élet!, a Nine és a Három testőr musicalek magyar dalszövegét írta, melyeket különböző haza színházakban mutattak be. Magyar dalszöveget, szövegkönyvet írt az Aida székesfehérvári és békéscsabai színházi előadására. A Kolozsváron bemutatott Báthori mű-, továbbá hazai színpadon előadott Katonadolog-, vagy a Robin Hood zeneszerzője.

Eddig ötvenöt (!) zenés darabban játszott, igen sokban főszerepet, mint például az Aidában Radames, Elfújta a szél-ben Gerald O'hara, az Elisabeth -ben Rudolf és Ferenc József, a Hair Claude-je, az István, a király Koppány és Torda, a Jézus Krisztus Szupersztár Júdás és Jézus, a Nine (Kilenc) Guido Contini, a Rómeó és Júlia Lőrinc barát, vagy Frank Sinatra, a Hang című musicaljében id. Frank Sinatra szerepét alakította, de A dzsungel könyvében volt Akela és Sir Kán, a Zenta darabban pedig a Soproni Petőfi Színházban Tököly Imre szerepében láthatja a közönség.

A népszerű Angyalbőrben című filmsorozat zeneszerzője, s egyben a 19 évesen alapított Moho Sapiens zenekarával előadói voltak, Emerton díjban részesültek, valamint a zenekarral és más formációkkal, több Arany-, és Platinalemezes. Több alkalommal lett „Legjobb férfi színész", „Legjobb férfi főszereplő" volt az „Év musical színésze" és a Gálfy-gyűrű díj birtokosa is.

- Mohács kisváros ahhoz, hogy állandó színtársulata legyen, de arra törekszem, hogy az itt bemutatásra kerülő művek remek színészei rendszeres fellépők legyenek, így megismeri, megszereti őket a közönség, s mintegy sajátjának fogja érezni - zárta a gondolatait Szomor György.

Berta Mária - Fotó: Várady Nikolett