Szó bennszakad, hang fennakad: elhunyt Szekó József, Mohács polgármestere

2019. szeptember 27. péntek 12:52

Frissítve: 2019. szeptember 27. péntek 12:48

Szó bennszakad, hang fennakad: elhunyt Szekó József, Mohács polgármestere

Városházi forrásaink megerősítették a tragikus hírt: elhunyt Szekó József, Mohács polgármestere.

 

A városháza pénteken délelőtt közleményt adott ki:

Mohács Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala megrendülten tájékoztatja a közvéleményt, hogy Szekó József Polgármester Úr 2019. szeptember 27-én, a mai napon, tragikus körülmények között elhunyt.

Szekó Józsefet Mohács Város Önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről később történik intézkedés.

 

Lapunknak tavaly október 18-án - amikor napra pontosan húsz éve állt Mohács élén - Szekó József azt mondta, eredetileg négy évre vállalta el a feladatot.

- 1996 elejétől vettem át két önkormányzati cég vezetését, amelyekből aztán létrehoztuk a Városgazdálkodási Kft-t - idézte fel a kezdeteket Szekó József. - Válságmenedzsernek érkeztem, sikerült talpra állítani a céget, tizenötszörösére növeltük az árbevételét, nyereségesen gazdálkodtunk. Aztán Bánki Erikék felkértek, hogy vegyem át az akkor nehéz helyzetben lévő város vezetését. Akkor négy évről volt szó.

Szekó József hozzátette, 1998-ban Mohács eladósodott település volt, csaknem háromszázmillió forint volt a hiány, az önkormányzat és intézményei működési problémákkal küszködtek.

- Itt is válságkezelésről szólt a munka, az első egy-két év ezzel telt. Úgy gondoltam azonban, hogy Mohácsban nagy fejlődési potenciál van, megpróbáltuk a mindaddig kiaknázatlan lehetőségeket kihasználni és megalapozni a későbbi fejlesztéseket.

Ehhez azonban egy „apróság" hiányzott, nem voltak az önkormányzatnak fejlesztésre használható területei.

- Ez nagyon komoly versenyhátrányt jelentett, ezért az első lépéseim egyike az volt, hogy területeket vásároltunk, szereztünk vissza. Több tíz hektárról volt szó, amikor ezek már megvoltak, létrehoztuk az akkor hatvan-, ma 150 hektáron működő ipari parkot.

- Rá kellett jönnöm, hogy a városfejlesztés nem megy egyik évről a másikra. 15-20 évre szóló jövőképet kellett alkotni, milyennek szeretnénk látni addigra Mohácsot, aztán lépésről lépésre megvalósítani. A polgármesterség is egy szakma, amit sehol nem tanítanak, s valóban csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. Amikor a négy év, amit vállaltam, lejárt, az elképzelések negyedét sem valósítottuk meg, ezért a folytatás mellett döntöttem, s ebből lett mostanra húsz év.

Tennivaló persze most is akad bőven, jelenleg nem kevesebb, mint 48 fejlesztési programot bonyolít a város, ezek összértéke meghaladja a tízmilliárd forintot. Adódik tehát a kérdés: jöhet az újabb húsz esztendő?

- Nem gondolkodom ilyen távlatokban, legfeljebb arról lehet szó, hogy még egy ciklust vállalok, de ebben még nem döntöttem - szögezte le Szekó József.

 


 

EQM