Szentelési évfordulót ünneplő papokat köszöntenek

2022. augusztus 23. kedd 17:30

Szentelési évfordulót ünneplő papokat köszöntenek

Kedden ünneplik a Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulóját. Az ünnepi szentmise 18.00 órakor kezdődik a pécsi Szent Péter- és Szent Pál Székesegyházban Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálásával. 

 

 

A szentmisét követően köszöntik a jubiláns atyákat, akik az idei esztendőben ünneplik pappá szentelésük valamely jeles évfordulóját.

60. évfordulót ünnepel P. Botfai J. Levente OSPPE templomigazgató,

50. évfordulót ünnepel Csősz István tb. kanonok, c. prépost, ny. plébános,

25. évfordulót ünnepel Bodor Kornél plébános, Bukovics István plébános, Dohány Zoltán tb. kanonok, plébános és Dr. Tamás Roland kerületi jegyző, plébános.

A jubiláns papok köszöntés hagyományosan az egyházmegye alapításának évfordulójához kötődik egyházmegyénkben. Mint ismert, Szent István király (1000-1038) a fekete magyarok legyőzését követő misszió (1008) kapcsán - pápai engedéllyel - alapította meg a pécsi püspökséget. A Szent Péter apostolfejedelem oltalmába helyezett egyházmegye alapítólevelét egy egyházi zsinat keretében, 1009. augusztus 23-án írták alá Győr várában, Azo pápai legátus, valamint magyar főpapok, főurak és egyéb tisztségviselők jelenlétében.

A védőszent kiválasztása és a pápai követ jelenléte is mutatta, hogy - a hasonlóan a többi magyarországi püspökség felállításához ­- erőteljes volt Róma befolyása. Az egyházmegye első püspökének a lombardiai születésű bencés szerzetest, a kiváló francia kapcsolatokkal is rendelkező Bonipertet (1009-1036) nevezték ki. A püspökség területe Tolna, Baranya, Pozsega és Valkó vármegyékre terjedt ki.

Az erősen interpolált (átszerkesztett, megváltoztatott), határleíró oklevél a somogyi konvent egy 1404-ben kelt átiratában maradt fenn: eredetije valószínűleg megsemmisült. Ez a kéziratos dokumentum ma a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban található.

 

Forrás: Pécsi Egyházmegye