Szennyvízaknába fulladt egy nő a villánykövesdi sertéstelepen

2019. szeptember 20. péntek 11:23

Szennyvízaknába fulladt egy nő a villánykövesdi sertéstelepen

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék csütörtökön a Siklósi Járásbíróság elsőfokú ítéletét felülbírálva halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt hat hónap fogházra ítélte, amelynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott nő egy villánykövesdi sertéstelep vezetésével volt megbízva, feladatai közé tartozott a telephely működtetési feltételeinek megszervezése, a telephely karbantartása, továbbá a telephelyen dolgozó állatgondozók és karbantartók munkájának irányítása.

E feladatkörében a vádlott nem gondoskodott a szennyvízülepítő aknák és fedőlapjaik biztonságáról, az aknafedő lapok állékonyságának felülvizsgálatáról, folyamatos karbantartásáról, javításáról, cseréjéről, illetve azok elkerítéséről, a beesési veszély elhárításáról, illetve a beesési veszély elhárítása érdekében figyelmeztető, biztonsági jelzések elhelyezéséről, valamint arról, hogy az aknák közelébe illetéktelen személyek ne juthassanak.

A sértett nő 2016. december 3. és 14. napja között - pontosabban meg nem határozható időben - megjelent a sertéstelepnél, majd ismeretlen okból átmászott a telepet övező kerítésen és megközelítette az egyik szennyvízülepítő aknát.

Ráállt az akna tetején található korhadt, hiányos deszkalapokra, melyek nem bírták el a súlyát, ezért a sértett a szennyvízülepítő aknába zuhant és az abban található folyadékba belefulladt, életét vesztette.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék