Százkilencven gólyapár költött idén a megyében, a legtöbb Kölkeden és Mohácson

2017. október 09. hétfő 16:41

Százkilencven gólyapár költött idén a megyében, a legtöbb Kölkeden és Mohácson

Márciusban a gólyák 60-70%-a már visszaérkezett Baranyába, ezért reménykedtek a szakértők abban, hogy egy jó gólyás évnek nézünk elébe, és az állomány jelentősen gyarapodni fog a megyében. Sajnos az áprilisi időjárás már nem kedvezett a vonulásuknak. Sok gólya csak május első felében foglalta el a fészkét, és későn visszaérkező, feltehetőleg fiatal madarak még júniusban is akadtak. A várakozások ezért az állomány növekedését illetően nem igazolódtak.  

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérés során ezúttal is 234 fészket vettek nyilvántartásba. Ezek közül 40 bizonyult lakatlannak, míg 4 fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelők száma csak 1 párral haladta meg a tavalyit, összesen 190 pár költött a megyében.

A költő párok közel egynegyede nem repített fiókákat. A 144 sikeresen költő gólyapár összesen 380 fiókát nevelt fel. Az összes fészkelőpárra számítva a kirepült fiókák átlagszáma 2,0-nak bizonyult. 1-es fészekalj 13, 2-es fészekalj 55, 3-as fészekalj 52, 4-es fészekalj 19, 5-ös fészekalj 5 esetben repült ki. A felmérők 4 öreg gólya és 31 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 142 településén található, de gólyák csak 127 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (13 pár), Mohácson (7 pár), Sellyén (7 pár), Csányoszróban (6 pár) és Oldon (6 pár) költött.

Összességében elmondható, hogy a szárazság ellenére meglepően sok fióka repült ki, közel egyharmaddal több, mint egy évvel korábban. Az adatok jól mutatják, hogy a fiókanevelés kritikus időszakaiban is sikerült a szülőmadaraknak megfelelő mennyiségű táplálékot összegyűjteni a fészekaljak felneveléséhez.

Forrás: baranyamadar.hu - Fotó: Pixabay