Századik születésnapján köszöntötték Mohács legidősebb polgárát, Bánfai Istvánt

2019. június 20. csütörtök 11:05

Századik születésnapján köszöntötték Mohács legidősebb polgárát, Bánfai Istvánt

A napokban ünnepelte a századik születésnapját a mohácsi Bánfai István.
Öt unoka, tíz dédunoka és hat ükunoka boldog nagypapája.

 

A szépkorú urat az önkormányzat is köszöntötte, s átvehette a miniszterelnök díszes, ez alkalomra küldött üdvözlőlapját is. 

 

Bánfai István Lánycsókon született, az általános iskola után hentes- és mészárostanuló lett.

Ám mielőtt bizonyítványt kapott volna, katonának sorozták. Megnősült, a háború alatt Győrbe helyezték, ám eközben két kislányáról is gondoskodnia kellett. Négy év szolgálat után Lánycsókon folytatta életét. Családi házat vásárolt, állatokat tartott. Kenyerét fuvarozással kereste. Közben megszületett a harmadik lánya is. 

Mivel mindennap Mohácsra járt dolgozni, úgy gondolta: jobb, ha itt telepszik le. Így is lett (1952-ben), ám életére hamarosan súlyos szerencsétlenség vetett árnyékot: feleségével együtt balesetet szenvedtek, a fél tüdejét elveszítette.

És a baj nem járt egyedül: a téeszesítéskor elvették a lovait. Betegen, immár négygyermekes apaként kereste a kiutat, a megélhetést. Fél évig tartott, míg felépült, kislányait eközben rokonok nevelték.

Leromlott egészsége miatt csak éjjeliőri munkát tudott elvállalni. Amint tehette, újra lovakat vásárolt és fuvarosként dolgozott nyugdíjazásáig. Ezután is aktív maradt: sertéseket nevelt, egészen 1989-ig, amíg ez az ágazat komoly válságba nem került. Egész életét végigkísérte az állatok szeretete.

Felesége 2008-ban hunyt el, azóta egyik lányával él közös háztartásban. Gyermekeitől nagyon sok szeretetet kapott és kap, öt unoka, tíz dédunoka és hat ükunoka boldog nagypapája.

Forrás: Önkormányzati Hírek