Sportolóként, edzőként, táncosként és fogathajtóként is bizonyított Filákovity István

2018. október 26. péntek 10:35

Sportolóként, edzőként, táncosként és fogathajtóként is bizonyított Filákovity István

Nemcsak sportolói, hanem edzői karrierje miatt is az MTE 1888 egyik emblematikus alakját tisztelhetjük Filákovity István - vagy ahogy mindenki ismeri - Fila személyében. Élsportolóként válogatott kerettag volt, öt alkalommal volt döntős a magyar bajnokságon a 400 méteres gátfutásban, tanítványai összesen 79 magyar bajnoki címet szereztek.

 

- Tizennégy évesen kerültem Hercegszántóról Mohácsra, s kezdetben nagyon szerettem volna állatorvos lenni. Másodikos koromban elindultam egy mezei futóversenyen, ahol másodikként értem célba. 15 évesen lehívtak a pályára edzeni, egy-két évig szinte minden számban elindultam. Harmadik évemet tapostam a középiskolában, mikor teljesen véletlenül 110 m-es gátfutásban indultam el a megyei diákolimpián, amit meg is nyertem. Onnantól kezdve rajtam maradt a gátfutás, negyedikes koromban az országos bajnokságon egy ötödik és egy negyedik helyezéssel zártam - idézte fel a kezdeteket Filákovity István. 

Névjegy

Filákovity István 1954-ben született Hercegszántón, úgy vallja, a világ közepén. 14 éves korában került Mohácsra. A Pécsi Tanárképzőn szerzett diplomát testnevelés és biológia szakon. 45 éven keresztül dolgozott pedagógusként és 42 éven keresztül volt edző. Február 1-től vonult nyugdíjba. Elvált, két gyermeke Zlatko és Dusán, valamint öt unokája van. Élsportolóként válogatott kerettag volt, öt alkalommal volt döntős a magyar bajnokságon a 400 méteres gátfutásban, majd veteránként többszörös magyar bajnoki címet szerzett.

A sport olyannyira magával ragadta, hogy végül az állatorvosi helyett a Pécsi Tanárképzőre jelentkezett. Mindössze húszéves volt, amikor edzőként a tanítványa - Mutschler Tibor - már magyar bajnoki címet ünnepelhetett.

Filákovity István sportolóként az 1970-es években hívta fel magára a figyelmet. Öt alkalommal volt döntős a magyar bajnokságon 400 méteres gátfutásban. Több éven keresztül volt válogatott kerettag.

- Jó adottságú voltam, de sosem voltam gyors. Eredményeimet a munkámnak és a szorgalmamnak köszönhetem.

Gimnazista korában állt össze a méltán híres, legendás váltó - az akkoriban már magyar bajnok Lépold Endrével az élen.

- Baromi nagy időt futottunk. Gering Tibor, Lépold Endre, Vörös Gábor és jómagam. Tíz év múlva a tanítványaim döntötték meg ezt a csúcsot, és megnyerték az országos bajnokságot.

Bubi esete a váltóbottal

Egyik alkalommal, mikor Filákovity István négyes váltója állt rajthoz, az indító Bubenkó Tamás - becenevén Bubi - volt. - Bubikám, egy valamire figyelj oda. Rajtolásnál ne hagyd itt a váltóbotot - figyelmeztette a versenyzőjét. Vigyázz, kész - és már el is startoltak az atléták, mikor harminc méternél nagy kiabálás tört ki - Bubi! A váltóbot! Itt hagytad a váltóbotot! - ordibálták. Bubenkó visszafutott, de a csapat lemaradt. Fila ekkor módosított eredeti taktikáján, és a leggyorsabb futót küldte másodikként, akinek sikerült felhoznia a csapatot harmadik helyre, végül pedig megnyerték a versenyt: "a fiaim még a világból is kifutottak a győzelemért".


Harmincévesen futotta meg legjobb idejét a 400 méteres gátfutásban - 53, 33 másodperccel. A 110 méteres gáton 15,6 másodperc volt a legkiemelkedőbb ideje. Ekkorra már annyi tanítványa volt, hogy úgy döntött, csak rájuk szeretne koncentrálni.

- Következetes és szigorú voltam, de mindenki a barátom volt. Nálam nagyon keményen kellett edzeni. Lazsálásnak, nemtörődöm hozzáállásnak nem volt helye. Csakhogy ennek meg is lett az eredménye: tanítványai összesen 79 magyar bajnoki címet szereztek s máig vannak országos csúcstartói.

S hogy mi a sikerei titka?

- Szerintem az, hogy nem vagyok normális. Sportolói pályafutásom mellett tanítottam, immár 45 éve, hogy tánccsoportot alakítottam, és 15 éve fogathajtóként is versenyzek.

Két éve felhagyott edzői pályafutásával, valamint szeptember óta a tanítással is. Utolsó két bajnoki győzelmét edzőként tavaly könyvelhette el: csapata új országos csúccsal nyert súlylökésben, valamint diszkoszvetésben is.

Edzői fáradozása során a leglátványosabb karriert Martina Tibor futotta be. 1983-ban és 1984-ben 200, 400 és 800 méteres síkfutásban többször lett serdülőbajnok és az Európa-bajnokságon új országos csúccsal lett negyedik.

- Minden cikket összegyűjtöttem róla, majd beragasztottam egy albumba. Negyven éves korában ezzel ajándékoztam meg. Borzasztóan megható pillanat volt - idézte fel  a megható pillanatot.

Elmondása szerint őt csak szeretni, vagy utálni lehet, középút nincs. Karakteres véleménye van, de hátulról sosem támad. Háromszor annyit élt meg, mint mások, s  amihez hozzálátott, azt szívvel-lélekkel csinálta.

 

Kálóczy Eszter - Fotó: Filákovity István