Simicskó Mohácson: a szuverenitást elveszíteni könnyű, visszaszerezni viszont nagyon nehéz

2023. november 30. csütörtök 09:53

Simicskó Mohácson: a szuverenitást elveszíteni könnyű, visszaszerezni viszont nagyon nehéz

Meg kell tartani és meg kell becsülni az elérteket, mert a nemzeti szuverenitást elveszíteni könnyű, visszaszerezni viszont nagyon nehéz - jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerdán Mohácson.

 

 

Simicskó István a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő fórumot megelőző sajtótájékoztatón jelezte: azért tart tizenharmadik alkalommal is nemzeti konzultációt a kormány, hogy nemzeti sorskérdések eldöntésében megismerje az emberek véleményét.

- Látható, milyen módon változik a világ, alakul át Európa etnikai, vallási térképe, demográfiai helyzete, Brüsszel mégsem tekinti veszélyforrásnak, és nem is orvosolja az ezekből eredő problémákat - mondta.

Hozzátette, ehelyett Magyarország nemzeti szuverenitását kétségbe vonva egyfajta központi hatalomként kezd működni, utasításokat, direktívákat ad, komoly veszélyt jelentve az ország nemzeti függetlenségére és keresztény értékrendjére.

- Emiatt is van szükség arra, hogy a magyar emberek hallathassák hangjukat, és egy nemzeti konzultációval üzenhessék meg: "igenis, a magyar emberek ott állnak a kormány mögött, amikor a nemzeti szuverenitás védelméről van szó" - mutatott rá.

Úgy vélekedett, hogy a felgyorsult globalizáció, a migráció, a háború, sok biztonsági kockázat mellett a magyarok kötelessége, hogy a szüleik által rájuk hagyott nemzeti szuverenitást, függetlenséget megőrizzék.

Utalt arra: a magyar történelem többször is megmutatta, hogy a nemzeti függetlenséget, szuverenitást elveszíteni nagyon könnyű, ugyanakkor Magyarország függetlenségének, önrendelkezésének visszaszerzéséhez szabadságharcokat kellett megvívni és emberáldozatokat kellett meghozni.

Mivel a szuverenitást elveszíteni könnyű, visszaszerezni viszont nagyon nehéz, meg kell tartani és meg kell becsülni azt, amit elértünk. Ennek megerősítését szolgálja a nemzeti konzultáció - hangsúlyozta Simicskó István.

MTI - Fotó: MTI/Vasvári Tamás