Sikertelen volt a közbeszerzés, egyelőre nem kezdődik el a Fogadalmi Emléktemplom felújítása

2018. július 12. csütörtök 11:24

Sikertelen volt a közbeszerzés, egyelőre nem kezdődik el a Fogadalmi Emléktemplom felújítása

Nem a korábban tervezett műszaki tartalommal valósítják meg a Fogadalmi Emléktemplom felújítását, mivel kiderült, hogy az túl sokba kerülne, közölte az egyházmegye.  

Sikertelen volt a közbeszerzési eljárás, ezért egyelőre nem kezdődhet el a Mohács egyik jelképének számító Fogadalmi Emléktemplom felújítása. 

Az egyházmegye közlése szerint a tervezett műszaki tartalom a rendelkezésre álló pénzből nem valósítható meg, ezért új terveket készítenek.

Közölték azt is, hogy várhatóan augusztus elején tartanak tájékoztatót az új elképzelésekről, ahol javaslatokat is tehetnek a fórum résztvevői.  

Az építkezés csúszása mellett mindennek azért is van különös jelentősége, mivel - amint arról hírt adtunk - korábban ismert mohácsi közéleti szereplők bírálták a terveket, akik szerint csak a kész tényeket ismerhették meg, s ellenvéleményeik többségét figyelmen kívül hagyták.

Konkrétan a szerintük hibátlan főoltár lebontását és a tabernákulummal együtt a szentélyből való eltávolítását kifogásolták, csakúgy, mint a szószék lebontását. Ugyancsak kifogásolják a kupola színes ablakainak fehérre cserélését, valamint azt is, hogy játszóházat alakítanak ki a gyóntató helyiségben.

Megkeresésünkre akkor a Pécsi Egyházmegye többek között azt válaszolta, "hogy a helyi közösséget érintő változások kapcsán a megfelelő információk birtokában a közösséggel közösen, párbeszéd útján keresse a megoldást. 

Ennek érdekében a mohácsi Fogadalmi Emléktemplom építészeti terveinek készítése során két alkalommal hívta a mohácsi híveket fórumra, ahol minden érdeklődő pontos tájékoztatást kapott a tervezett beruházás részleteiről. Az első konzultáción számos olyan javaslat hangzott el, amely a kiviteli terv módosítását követően rögzítésre majd véglegesítésre került.


Az épület tulajdonosa a Mohácsi Római Katolikus Plébánia, a pályázat benyújtója és nyertese a Pécsi Egyházmegye, így, mint illetékes jogi személyek a hatósági előírások szem előtt tartásával hoznak döntéseket a beruházás és felújítás tartalmi elemeit illetően."

Mindez persze már múlt idő, legalábbis az új tervek megismeréséig.


 

M. B.