Semmelweis-nap a kórházban: dr. Csete Béla nevét viseli a belgyógyászati osztály

2019. június 29. szombat 10:22

Semmelweis-nap a kórházban: dr. Csete Béla nevét viseli a belgyógyászati osztály

A Mohácsi Kórházban rendezett Semmelweis-napi ünnepségen felavatták az intézményben Mohács díszpolgára, dr. Csete Béla munkássága előtt tisztelgő emléktáblát, s immár az ő nevét viseli a belgyógyászati osztály. Az eseményen a 94. születésnapját pár hete ünnepelt, köztiszteletben álló nyugalmazott főorvos is jelen volt. 

 

 

Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője" 1818. július elsején született. Ez a nap a magyar egészségügy napja, amikor megemlékezünk az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáról.

A Mohácsi Kórházban rendezett ünnepségen az intézmény igazgatója, dr. Csizmadia Csaba mondott ünnepi beszédet, s jelen volt Mohács díszpolgára, dr. Csete Béla is.
A kórház egykori igazgatója munkássága előtt tisztelgő emléktáblát avattak, s immár az ő nevét viseli a belgyógyászati osztály.

A kórháztól igazgatóként 1991 decemberében elköszönt dr. Csete Béla nyugdíjasként még évekig praktizált, mint elismert belgyógyászt a magánrendelésén egészen 2011. év végéig kereshették fel az emberek.

Ezrek ismerik és tisztelik az orvost, aki a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1951-ben szerzett diplomáját követően belgyógyászként a POTE II. számú klinikáján gyakornokként, majd tanársegédként töltött éveit követően Siklóson a kórház belgyógyászatán osztályvezető főorvosként dolgozott.


Mohácson 1960-tól a belgyógyászat osztályvezetője, s utóbb nyugdíjba vonulásáig a kórház igazgatója is volt.

Több mint húsz tudományos dolgozata jelent meg külföldi és hazai folyóiratokban, 1990-ig tagja volt a Dunántúli Belgyógyász Társaság vezetőségének és a Magyar Belgyógyász Társaság Országos vezetőségének.

Munkásságát elismerték a Munka Érdemrend Aranyfokozata, Kiváló Orvos, Baranya Megyei Egészségügyi díj, Miniszteri Díszoklevél kitüntetésekkel, 2000-től Mohács Város díszpolgára.

EQM - Fotók: Facebokk/Hargitai János