Rövidesen indulhatnak a munkák: ismét lesz medence a Deák-téren, felújítják a Hősi emlékművet

2019. április 08. hétfő 12:03

Rövidesen indulhatnak a munkák: ismét lesz medence a Deák-téren, felújítják a Hősi emlékművet

Hamarosan megkezdődhet a város egyik ékköve, a Deák tér teljes felújítása és átépítése. A kivitelező várhatóan májusban veheti birtokba a munkaterületet. Újra lesz vízmedence a parkban, a Hősi emlékmű két oldalán mobil színpad állatható majd fel, így a busójárás idején valódi rendezvénytérré, a hétköznapokon pedig ismét gyönyörű közparkká válhat a belváros szívében található terület. 

 


849 millió forint, vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el a város a busójárás színtereinek fejlesztésére. A mohácsi tervező, Bártfai István munkája nyomán a tervek is elkészültek, a kivitelező kiválasztást célzó közbeszerzése eljárás sikerrel zárult, így már várhatóan májusban elkezdődhetnek a munkálatok.

A leglátványosabbnak a Deák tér átalakítása ígérkezik. A terület mára a busójárás egyik fontos helyszíne lett, nagyon sok vendéglős kínálja ott az enni-innivalót a vendégeknek. Mindazonáltal a park nemcsak a télűző népszokás idején lehet alkalmas rendezvények lebonyolítására, hanem más alkalmakkor is, de az egyszerű hétköznapokon is szívesen keresik fel a mohácsiak.

A rekonstrukció során új, méreteiben az egykorit idéző vízmedencét alakítanak ki, ami azonban kiürítve nézőtérként is szolgál majd a rendezvények alkalmával.
A park területén lévő műalkotásokat restaurálják és áthelyezik, felállítanak egy új busószobrot is.

A tér tengelyében lévő rendezvény-területet a kitelepülő árusok számára áram, víz- és szennyvíz csatlakozási lehetőséggel úgynevezett árusító sáv övezi majd. A nyugati oldalon szervizutat alakítanak ki, amelynek egy részét a rendőrség és a lakóépület miatt állandó forgalomra méretezik, míg déli oldala a terület esetenkénti használata mellett árusító területként, illetve gyalogos sétányként használható.

A beruházás részeként a rendezvénytéren tízméteres, az egyéb utak mentén pedig három méter magasságú kandelábereket állítanak fel.

A mozi északi oldala mellé sétányt terveznek. A Hősi emlékműre szintén teljes felújítás vár, s azzal is számolnak, hogy mind a keleti, mind a nyugati oldalára mobil színpadot állítanak fel a rendezvények idején, így az elektromos csatlakozásokat is kiépítik.

A munkálatok befejezési határideje 2019. november 30.

Csaknem kilencven éve épült


Az 1930-as években alakították ki Mohácson a Hősök parkját a Deák terén, amely sokáig a város egyik legkedveltebb közterületének számított. Családok, fiatalok és idősebbek egyaránt szívesen időztek a parkban, amelynek az állapota az eltelt évtizedek alatt azonban folyamatosan romlott.

Olyannyira, hogy a javíthatatlanná vált medencét már el is kellett bontani, de sétautakon is hiába keresnénk már a „régi szerelmek lábnyomát" aligha találnánk, ugyanis az utak egy része is eltűnt.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)