Római kori hajó köt ki Mohácson kedden, a Sokac-révnél, két napig látogatható

2022. augusztus 29. hétfő 16:12

Római kori hajó köt ki Mohácson kedden, a Sokac-révnél, két napig látogatható

A Duna menti, római örökséggel rendelkező településeket járja végig az a negyedik századi őrhajó, amelyik előző állomásáról, Dunaszekcsőről érkezve kedden köt ki Mohácson, a Sokac-révnél. Két napig lesz megtekinthető, megismerhetjük a hajót, a kapitányt, és az út részleteit, a legénységet, akik mesélnek kalandjaikról. 

 

 

A hajó július 16-án rajtolt Németországból, 24 fős legénységével végighalad a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig, összekötve a Duna menti, római örökséggel is rendelkező településeket.

 

A negyedik századi római hajót egy nemzetközi projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők) segítségével készítették.

A teljes életnagyságban megépített lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna - közölték.

A projekt célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát összekötő útvonalként értelmezze. Ennek része egyebek mellett a Duna menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása.

A hajó kedden köt ki Mohácson, a Sokac-révnél. Két napig lesz megtekinthető, ennek során megismerhetjük a hajót, a kapitányt, és az út részleteit, a legénységet, akik mesélnek kalandjaikról, majd folytatják útjukat Kiskőszeg felé.

A hajó legénysége örömmel fogadja, ha egy-egy szakaszon csatlakoznak hozzájuk a vízen járók, kajakkal, kenuval vagy csónakokkal.

Képünkön: az lusoria típusú 4. századi római őrhajó replikája a Dunán.

M. B. - Fotó: uni-regensburg.de