Ritka, római kori összecsukható vasszék került elő egy Bóly környéki ásatáson

2020. április 08. szerda 10:57

Ritka, római kori összecsukható vasszék került elő egy Bóly környéki ásatáson

Újabb különleges leletekkel gazdagodott a Janus Pannonius Múzeum: a műszeres felderítés során előkerült római kori, összecsukható vasszék után egy 2. századi hamvasztásos sírt is feltártak a szakemberek egy Bóly környéki ásatáson. 

 

Február 21-énHendinger Zoltán, a Janus Pannonius Múzeum külsős munkatársaegy ritka római kori, összecsukható tábori vasszékrelelt a műszeres lelőhely-felderítés során. Ezt követően a Janus Pannonius Múzeum leletmentő feltárást folytatott. A régész szakemberek megállapították, hogy a szék alatt talált összeégett arcfejes bronz kancsó és a feltárás során előkerült jelenségek miatt a leletkörülmények tisztázása végett hitelesítő feltárást kell elvégezni a lelet közvetlen környezetében. Ez utóbbi március 19-én történt meg.

Az előkerült hamvasztásos sír hasonlít a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumnál korábban feltárthoz.

A feltárás során előkerült egy 2. századi padkás hamvasztásos sír. A padkás hamvasztásos temetkezés a 2. századi temetőkben ritkán előforduló, általában gazdag melléklettel ellátott sírokra jellemző. A Bóly környéki lelet legközelebbi párhuzama a pécsi Nagy Lajos Gimnázium tornacsarnoka alól került elől, ahol kőből épített fal is keretezte a sírt, amely a Bóly környéki lelet esetében hiányzott.

Bronzszobor, bronzserpenyő, aranygyűrű... - gazdag az új leletanyag

A temetkezésre jellemző, hogy a vasszögekkel ácsolt, nagy méretű gerendákból épített máglyán a halottat a pogány rítusra jellemző ún. sírmellékletekkel hamvasztották el. Jelen esetben bronzszobor, bronzserpenyő, bronzveretes faládika, kerámiaedények és érmek, illetve egy sas ábrázolásos vésettel ellátott gemmás, légiós aranygyűrű alkották a mellékleteket. Az összecsukható tábori szék és az aranygyűrű a Flavius-korban állandósult Duna-menti katonai jelenléttel hozza kapcsolatba a temetkezést.

A máglya összeroskadását követően a maradványokat a téglalap-alakú sír közepén ásott szűk, függőleges falú, szintén téglalap alakú gödörbe húzták be. A sírt Antoninus Pius császár (uralk. 138-161) két nagybronza keltezi a 2. század közepére. A sír északkeleti sarkában előkerült vas tábori szék szintén nem gyakori lelet ebből a korszakból: temetkezéshez kapcsolódóan Környe, Dunaújváros, és Nagytétény területéről került elő. Aleletanyag amellett, hogy értékes adalékokkal szolgál a környék római korának megismeréséhez, olyan látványos leletekkel gazdagította a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményét, amelyet remélhetőleg a nagyközönség is mihamarabb megismerhet.

A múzeum részéről az ásatást Kovaliczky Gergely régész, és Simon Béla technikusok vezették, Hendinger Zoltánnal közösen. A feltáráson részt vett Szajcsán Éva, a Baranya Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Osztályának munkatársa.

 

Forrás: JPM