Richter Gábor festőművész Németországban is büszke mohácsi gyökereire

2013. június 20. csütörtök 17:34

Richter Gábor festőművész Németországban is büszke mohácsi gyökereire

Júniusban nyílott meg a Kossuth Filmszínházban Richter Gábor mohácsi származású, ám több mint három évtizede Németországban élő festő kiállítása.

Az „Útikönyv színekben" című tárlat ízelítőt ad az alkotó utazásai során készült képekből, melyeken mások mellett Velence, New York, Baden-Baden és Provence is megelevenedik, de természetesen a szülőváros sem maradhatott ki. A művész a megnyitón adott interjút a Mohácsi Újság.hu-nak.

- Régi, gyerekkori álmom volt a festészet, aztán úgy alakult, hogy mérnök lettem. Amikor lehetőségeim már megengedték, hogy utazgassak, egy baráti társasággal Franciaországban jártam, és ott kezdtem el akril festményeket készíteni - meséli művészi pályája kezdeteiről Richter Gábor, aki civilben repülőtereket tervez.

A „hagyományos" képeken kívül a falakon úgynevezett mixed media technikájú alkotásokat is láthatunk. Ezekről földink így beszél: „A képet először felépítjük, aztán leromboljuk, hogy egy kicsit másképp újra felépíthessük." A megvalósításnál az eszközök tárháza szinte korlátlan - a festék mellett a kompozícióba beágyazható a textil, az újságpapír, de akár a fém vagy az üveg is.

Névjegy

Richter Gábor

1955-ben született Mohácson.
A Szabadság utcai általános iskolába járt.
1969-73 Kisfaludy Károly Gimnázium
1974-79 Budapesti Műszaki Egyetem
1980 óta él Németországban. Mérnökként dolgozik.

Kiemelkedő munkái saját cégével:
Stuttgart Airport
München Airport
Airbus Üzemi Repülőtér

Sport:
MTE, evezésben országos ifjúsági bajnok kormányos nélküli kettesben Porvay Józseffel.
Az egyetemi évek alatt az FTC evezős szakosztály sportolója, többszörös országos junior bajnok.

Két egyetemista gyermeke van.

- Tulajdonképpen minden anyag felhasználható. A lényeg az, hogy az ember ki tudja fejezni vele az érzéseit, és hogy harmonikus legyen az összhatás - fűzi még hozzá a mixed media eljáráshoz a művész.

Az alkotó már a meghívó szövegében is hangsúlyozza mohácsiságát és a középiskolai évek meghatározó voltát. Szóban mindezt csak megerősíti: „A Kisfaludy Károly Gimnáziumban Vörös Lászlóné Marika néni volt a rajztanárom, aki révén nagyon széles spektrumot ismertem meg a képzőművészettől a műszaki rajzig. Ahogyan ő az egészet előadta, az egyszerűen vezetett."

Folyamatosan formálódó stílusát városunk szülötte különböző festőiskolákban szerzett tapasztalataiból is építgeti. Jelenleg is képzi magát, de eközben felhalmozott ismereteit szívesen megosztaná a fiatalokkal: „Már gondolkodtam azon, hogy festőiskolát alapítok, esetleg itt Mohácson, hogy átadhassam mindazt a tudást, amim van."

Amint bevezetőnkben írtuk, a kiállítás címe „Útikönyv színekben" - az album pedig még koránt sincs tele. Következő lapját valószínűleg Provence-ban írják ecsettel, merthogy beszélgetésünk idején oda készült az alkotó.

Richter Gábor a megnyitón egy nemes és önzetlen felajánlást is tett: A megvásárolt képek utáni teljes bevétel a mohácsi Junior Art alapítvány számlájára kerül. A művész tárlata június 28-ig tekinthető meg a Kossuth Filmszínházban, hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között.

Cserdi Áron