Rekord: több mint 600 ezer látogatója volt a Zsolnay Örökségkezelő programjainak és helyszíneinek

2019. január 17. csütörtök 13:27

Rekord: több mint 600 ezer látogatója volt a Zsolnay Örökségkezelő programjainak és helyszíneinek

Rekordot döntött a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) programjainak és helyszíneinek látogatottsága 2018-ban: a kulturális holding az előző évihez képest mintegy 45 ezer fővel növelte látogatóinak számát - hangzott el az intézmény tavalyi eredményeit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen. 

 

Vincze Balázs ügyvezető hangsúlyozta, hogy a céghez tartozó intézményekben és rendezvényeken 628 ezer 339 ember fordult meg tavaly, ami a legnagyobb látogatószámot jelenti a cég létezése óta. Csaknem 45 ezerrel nőtt a ZSÖK teljes látogatószáma 2018-ban az előző évihez képest - tette hozzá.

A részletekre térve közölte: a Zsolnay Kulturális Negyed látogatószáma a tavalyelőtti 267 ezerről 288 ezerre nőtt 2018-ban. Ennek okai között említette, hogy ingyenes vonatjeggyel látogathatják meg a diákok a negyedet, bővültek a családoknak nyújtott szolgáltatások és nagy sikert arattak a garantált tárlatvezetések, amelyeken a résztvevők létszáma 47 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Vincze Balázs tájékoztatása szerint a természettudományos kínálat iránt is jelentősen emelkedett ez érdeklődés: a planetárium látogatószáma 12 százalékkal, a nemrég új játékokkal bővült Labor - Interaktív Varázstér látogatói létszáma is 17 százalékkal nőtt egy év alatt.

A világörökségi helyszínekre térve az ügyvezető elmondta, hogy a Pécs ókeresztény műemlékegyüttesét összefogó Cella Septichora Látogatóközpont 2017-ről 2018-ra mintegy háromezerrel növelte látogatószámát, amely így tavaly meghaladta a 47 ezret.

A Kodály Központ látogatószáma 2018-ban 103 ezer volt, ez az előző évi 109 ezerhez képest csökkenést jelent, amelynek okát az ott szervezett konferenciák számának mérséklődésével magyarázta az ügyvezető. Egyúttal kiemelte, hogy a művészeti programokon résztvevő fizető vendégek száma ötezerrel nőtt tavaly.

Emelkedett a belvárosi rendezvények résztvevőinek száma is, 2018-ban több mint 156 ezer látogatónak nyújtott kikapcsolódást a ZSÖK - jelezte.

Vincze Balázs szólt arról is, hogy ZSÖK által szervezett események terén a fókuszt a mennyiség helyett a minőségre helyezték, így míg a 2017-ben 2640, addig 2018-ban 2527 programot tartottak. A Zsolnay-negyed mintegy 1700, a Kodály Központ több mint 200 eseménynek adott otthont.

A tavalyi újdonságokról az ügyvezető közölte: szeptember óta újra látogatható a Zsolnay Látványmanufaktúra, októberben megnyitott a infopont és shop a negyedben, decemberben pedig KultURÁN néven Uránvárosban nyitott új információs pontot és jegyirodát a ZSÖK.

Mint Vincze Balázs emlékeztetett, tavaly két alkalommal összesen tizenhárom új porcelánritkasággal gyarapodott a Gyugyi-gyűjtemény. A ZSÖK kiállításain több mint tíz százalékkal emelkedett a látogatószám tavaly az előző évihez képest.

Vincze Balázs a ZSÖK bevételeiről szólva ismertette: 2017-ben saját bevételük csaknem 645 millió forint volt, ami tavaly 695 millió forintra nőtt. Ezen belül a jegybevételek a tavalyelőtti csaknem 257 millióról 2018-ban 270 millió forintra emelkedtek.

Mint beszámolt róla, a ZSÖK működésében idén nem terveznek változásokat, ugyanazokat a fesztiválokat és kiemelt programokat tervezik megtartani, mint korábban.

Az eseményen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere arról beszélt, hogy a Zsolnay-negyeddel kapcsolatban nyolc éve megfogalmazott elvárások mára teljesültek, mivel annak ismertsége és elismertsége is folyamatosan nő. "Olyan kincs, kulturális örökség és hagyomány birtokosai vagyunk, ami kevés magyar városnak adatik meg" - fogalmazott a városvezető.

MTI