Rajzaival a Föld körül: Japán után Kenyában is megsüvegelték a mohácsi Kvell Pannát

2014. július 26. szombat 16:18

Rajzaival a Föld körül: Japán után Kenyában is megsüvegelték a mohácsi Kvell Pannát

Japán után Kenyában is leesett az álluk a bírálóknak a mohácsi Kvell Panna rajzai láttán:  Európából egyedüliként a legjobbnak járó díjjal jutalmazták. Az elismerést személyesen vette át - lesz miről mesélnie a gimiben a vakáció után.

Kvell Pannának, az akkor még a Brodaricsba járó mohácsi diáklánynak két éve sem volt semmi a nyári vakációja: egy nemzetközi rajzpályázat érmeseként Japánba utazhatott édesanyjával. A kiruccanás összes költségét a pályázatot kiíró cég állta, így aztán nem is lehetett kérdés: irányTokió!

Kelet-Ázsiában a világ legnépesebb, több mint tízmillió lakosú városában a harmadik helyezettnek járó díjat, s az oklevél mellett az ajándékokat egy Toyota álomautó tervéért vehette át.

- A Japánban eltöltött pár nap alatt vendéglátóink gondoskodtak arról is, hogy bepillantást kapjunk az ország kultúrájába, láthattuk a főváros több építészeti értékét és természetesen megkóstoltuk az ételeiket - mesélte Szilágyi Edit, Panna édesanyja.

- Számomra felejthetetlen élmény a tokiói út, azóta a legtöbb rajzomon is érezhető a japán fíling. Kedvenc időtöltésem például az utóbbi időben a rajzfilmek, animációs filmek figuráinak az ilyen stílusban történő ábrázolása - újságolta Panna, aki hétévesen, az iskolás évei indulásakor kezdett rendszeresen rajzolni.

Most szeptemberben már a Kisfaludy Károly Gimnázium növendékeként számolhat majd be párjukat ritkító nyári élményeiről úgy, hogy Kenyában is járt, ahova szintén édesanyja kísérte el.

- A nemzetközi környezetvédelmi rajzpályázaton földrészenként a legjobbnak tartott munka alkotóját hívták a díjátadásra, Nairobiba. A téma az ételpocsékolás volt, és Európából Panna lett a kiválasztott - összegezte a rangos elismerés lényegét az anyuka.

Beszélgettünk persze arról is, kitől örökölhette a családból a kiemelkedő elismeréseket hozó rajzkészségét Panna. Fodrász édesanyja megjegyezte, maga is szeretett rajzolni, de külön e téren nem képezte magát. Édesapja informatikus.

Szó esett arról is, Panna elkötelez-e magát hosszabb távon a rajzolás, festés mellett. Mint kiderült, említett már olyan elképzelést, hogy grafikus vagy könyvborító-tervező szívesen lenne. Mindenesetre, az eddig elért sikereit nem csupán a maga eredményének tartja, abban szerepe van a tanárainak, akik ugyan nem fogják a kezét, mikor alkot, viszont a témaválasztásban ötletekkel segítik azon túl, hogy az alkalmazott technika megtanítása eleve az ő érdemük.

Képünkön: Kvell Panna. 

B. M.