Pongó, a komlói rekorder nem adta alább, s ezúttal az egész világot kihívta

2019. január 09. szerda 09:24

Pongó, a komlói rekorder nem adta alább, s ezúttal az egész világot kihívta

Milyen lenne, ha 24 órán keresztül, a világ minden táján, sportpályákon, edzőtermekben, az összes sportra alkalmas helyén az emberek együtt mozognának? Képzelje csak el, ahogy Pécsett atléták veszik be a PVSK pályát, Budapesten úszók csobbannak a sportuszoda medencéibe, Angliában bevonulnak a Wembley Stadionba, másutt edzőtermek telnek meg súlyemelőkkel. 


Movere Orbis terrarum, azaz „Mozog a világ" elnevezéssel hívott életre január elsején Lassan Zoltán, ismertebb nevén Pongó egy nem mindennapi sporteseményt a Facebook- oldalán. Az esemény ötletgazdája sokaknak már ismerős lehet, hiszen ő az, akinek 2015-ben világrekordot sikerült felállítania - ötven órán keresztül edzett egy komlói edzőteremben, alvás nélkül, a kísérletet két-két, összesen huszonnégy tanú ellenőrizte.

De mit is takar ez az esemény? A kihívás lényege, hogy május 17-én 18 órától, május 18-án 18 óráig, azaz 24 órán keresztül, a világ minden táján emberek testmozgást végezzenek. Legyen szó súlyemelőkről, atlétákról, úszókról, futballjátékosokról, hobbi vagy profi sportolókról, ez mind mellékes. Egy valami számít: mozogjon az emberiség.

Lassan Zoltán lapunk megkeresésére elárulta, a kiírást követő négy órán belül már négy edzőterem jelezte csatlakozását Tenerifén, kettő az Amerikai Egyesült Államokból, de Németországba és Indiába is eljutott már a híre. Két nap elteltével már koordinátort is sikerült találni Tenerifén, mostanra itt már az összes edzőterem benne van a dologban.

A projekt kiírására január elsején került sor, hogy májusig elegendő idő álljon rendelkezésre a sportolók, sportszeretők felkészülésére, valamint minél több országba eljuthasson a híre.

Komlón már sikerült egy 55 négyzetméteres konditermet is berendeznie, Lassan Zoltán aki egy negyvenfős csoporttal vesz részt a kihíváson. Elmondása szerint nem érdekli a dicsőség, csakis egy valami szerepel tervei között, hogy minél nagyobb embertömeget sikerüljön megmozgatnia. Ezzel is szeretné felhívni a sport iránti tisztelet fontosságát.

Minden résztvevő saját képességeinek megfelelően veheti ki a részét az eseményből, a nemzetközi szabályoknak megfelelően egy óra sporttevékenység után következhet öt perc pihenő. Persze, a kevésbé edzettek tetszés szerint alakíthatják ezt az időszakot. A tevékenységet fotókon, videón kell dokumentálni, majd közzétenni a facebook-oldalon.


 

 

Kálóczy Eszter - Fotó: Dittrich Éva