Pécsre jön David Pressman, az USA botránynagykövete

2023. április 15. szombat 11:03

Frissítve: 2023. április 17. hétfő 08:19

Pécsre jön David Pressman, az USA botránynagykövete

Pénteken a TEK és az amerikai követség emberei járták be azokat a helyszíneket, ahol hétfőn David Pressman, az USA - hazánkban provokációiról elhíresült - budapesti nagykövete megfordul majd Pécsett. Mint ismert, Pressman a napokban azzal került a nemzetközi botránykrónikákba, hogy bensőséges szédervacsorán látta vendégül a korábban a magyarországi zsidó politikusok listázását követelő Gyöngyösi Márton Jobbik-elnököt. 

 

 

A követség hivatalos közleménye szerint a nagykövet nyilvános programjai a Pécsi Tudományegyetemen lesznek, ahol hétfőn délután elmegy a Nemzeti Virológiai Laboratóriumba, délután öt órától pedig „off the record háttérbeszélgetést" tart.

A nagykövet - a szélesebb nyilvánosság kizárása mellett - találkozik a baloldal pécsi képviselőivel, egy belvárosi étteremben ebédel, majd felkeres egy Soros Györgyhöz köthető helyi alapítványt is.

Utóbbiak kapcsán a TEK és a követség emberei pénteken helyszínbejárást tartottak a belvárosban, az események biztosításával összefüggő feladatokra való készülés jegyében.

Írásunk megjelenését követően a TEK azt közölte, nem az ő szakembereik tartottak terepszemlét Pécsett, az amerikai nagykövet tervezett látogatási helyszínein. David Pressman nincs az úgynevezett védett személyek között, ellentétben például a miniszterelnökkel, így a TEK-nek nem is feladata a védelme.

Úgy tudjuk, a pécsi helyszíni bejáráson a Készenléti Rendőrség munkatársai voltak jelen.

Pressman látogatásáról szándékunk szerint részletesen beszámolunk hétfőn.

M. B. - Fotó: MTI