Pécsi kutatók hatalmas eredménye segíthet legyőzni a koronavírust

2020. március 21. szombat 09:16

Pécsi kutatók hatalmas eredménye segíthet legyőzni a koronavírust

Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel.

Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el - jegyezték meg a közleményben.



Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.

 

Korábban írtuk:

Nagy szakmai sikerről számolt be a Virológia Pécs Facebook-oldal: megvan az első magyar koronavírus genom, amely egy szervezet teljes örökítő információját jelenti.

 

Mint arról a pécsi professzorok írtak, erejükön felül, éjszakába nyúlóan dolgoztak ezen, és fognak is még sok más kutatási folyamaton a továbbiakban.


Csokorba gyűjtötték a legfontosabbakat.


Miért fontos ez az eredmény?


Mert ezzel a technológiai sorral, amit létrehoztak a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Bioinformatikai Kutatócsoport és Virológia Pécs munkatársai, gyors reakcióidővel, valós időben nyomon követhető, hogy a vírus hogyan és milyen mértékben változik. Ez alapvető pillére bármely kutatási-fejlesztési vagy járványtani vizsgálatnak. És büszkék is lehetünk, mert ezt ilyen precizitással csupán a kutatási-genomikai irányvonalon fejlett országok tehetik meg helyben, saját határaikon belül.


Miért jó, ha magyar?

Látják, hogy melyik földrész, melyik betegcsoportjából származik az adott vírus. Látják a változásait amiket összegyűjt a genomjában az itteni evolúciós és környezeti hatások révén, azokat a bizonyos mutációkat amiktől sokan feleslegesen félnek de leginkább nekünk, tudósoknak értelmezhetőek megfelelő hasznossággal.


Mit mesél nekünk pontosan?

Nagyon-nagyon sokat. Például innentől nyomon tudják követni, hogy valamely kísérleti hatóanyag által célzott része a vírusnak, hogyan reagál, milyen gyorsan változik, hogyan érdemes dinamikusan alkalmazkodni ehhez és melyek a legjobb, legstabilabb támadáspontok. Mesél továbbá a vírus útjáról és családfájáról, betegről-betegre követhető a vírus leszármazása és természetes változásai. Lehetőséget ad továbbá komplex evolúciós vizsgálatokra is a származását illetően.

Mi lesz most?

Dolgoznak tovább, a gyógymód ettől még nem érkezik meg jövő héten, de a munka gőzerővel halad és tapossuk tovább a megismerés végtelenül szerteágazó és hosszú ösvényét.

Miért lehetünk büszkék?

Magyarországon sikerült felépíteni egy magas színvonalú "elemzőképességet" a legmodernebb elérhető kapacitással, szaktudással és bioinformatikai háttérrel. Ezt ebben a járványban, ilyen formában kevés ország teheti meg, nagy segítség ez most a kutatásban és a járvány megértésében.


Képünk illusztráció. 

 

EQM - Virológia Pécs - MTI