Pécsi bűnszervezetet számolt fel a NAV - Fegyvereket, luxusautókat is lefoglaltak

2019. április 29. hétfő 08:55

Pécsi bűnszervezetet számolt fel a NAV - Fegyvereket, luxusautókat is lefoglaltak

Bukócégek, strómanok és szövevényes alvállalkozói lánc segítette azt a pécsi bűnszervezetet, amely ellen most vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A felgöngyölített, őrzésvédelemmel foglalkozó céghálózat trükközött az áfával és mintegy 200 dolgozó bére után nem fizette a járulékokat, 150 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. 

 

 

 

A megalapozott gyanú szerint a vagyonvédelemmel és őrzésbiztonsággal foglalkozó cégláncolat piramisrendszerben épült fel. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat viszont alvállalkozókra osztották. Bár a dolgozókat bejelentették és a bevallásokat is benyújtották, adót és járulékot nem fizettek.

A lebukás elkerülése érdekében a bűnszervezetet kiszolgáló alvállalkozókat rendszeres időközönként lecserélték, azokat strómanok „irányítására bízták", székhelyüket pedig budapesti székhelyszolgáltatóhoz jelentették át.

 

Az őrző-védő szolgáltatás ellenértékéből az alvállalkozók feketén, készpénzben fizették az alkalmazottakat, levették a saját részüket és a többi pénz a haszonhúzókhoz vándorolt. Közterheket egyáltalán nem fizettek, ezzel hozzávetőleg 150 millió forint kárt okoztak az államnak.

 

Az akcióban először a két legveszélyesebb gyanúsítottat fogták el a NAV kommandósai. A többi 15 előállított gyanúsított között visszaeső bűnözők is voltak, többen fegyvert, illetve riasztópisztolyt tartottak otthonukban. Mintegy harminc - többnyire baranyai és budapesti - helyszínen dolgoztak aznap a pénzügyi nyomozók. A kihallgatásokon és a bizonyítékok gyűjtésén túl a költségvetésnek okozott kár megtérülése érdekében ingatlanokat és luxusautókat foglaltak, illetve üzletrészeket zároltak.

 

A NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése, hamis magánokirat felhasználása és közokirat-hamisítás bűntettek miatt javasol vádemelést.

 

Forrás: NAV