Pécsett is tüntetett az ellenzék, egy koporsó is előkerült a félezres pénteki megmozduláson

2019. január 04. péntek 20:17

Pécsett is tüntetett az ellenzék, egy koporsó is előkerült a félezres pénteki megmozduláson

A pécsi, péntek estére meghirdetett kormányellenes tüntetés elé egy másik kormányellenes megmozdulást is szerveztek, amelyen az előzetes közléssel szemben nem szólalt fel Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke. Ezen cirka százan vettek részt. Azt követően a Széchenyi tér mintegy felét, kétharmadát megtöltő tüntetők (ez kb. 5-600 fő lehetett) előtt ő is beszélt, s közölte, pártja támogatja Péterffy Attila (jelenleg Budapesten dolgozó, de egyébként korábban a pécsi hőerőmű - amely egy külföldi, a Veolia Environment tulajdonában lévő vállalat -  leváltott vezérigazgatójának - a szerk.) polgármester-jelöltségét. 

Nagyjából százan gyűltek össze a Barbakánnál, ahova az LMP szervezett villámcsődületet az estére meghirdetett megmozdulás előtt.

A fő attrakció egy koporsó volt, amelyen többek között a „munkavállalói jogok" és a „magyar demokrácia" felirat szerepelt.

Felszólalt mások mellett az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt, aki kijelentette, nem hagyják, hogy elvegyék a jövőjüket, és “a harc csak most kezdődik”.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy szerinte munkavállalói minimumot kell létrehozni, garantálni kell az alapvető jogaikat, tisztes nyugdíjba vonulást a magyarok számára.

Az eseményen Hohn Krisztina országgyűlési képviselő, az Új Kezdet alelnöke, az LMP frakció tagja, valamint Kóbor József, az LMP megyei elnöke, pécsi önkormányzati képviselője, Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke, önkormányzati képviselője is felszólalt.

Nem beszélt ellenben Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke, bár az LMP által pénteken délelőtt küldött meghívóban még ő is szerepelt.

A villámcsődület után a tüntetés résztvevői a Széchenyi térre vonultak, ott már többen voltak. A főtér mintegy kétharmadát megtöltő - a távirati iroda és tudósítónk becslése alapján mintegy ötszáz fős - hallgatóság előtt Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke egyebek közt arról beszélt, hogy szerinte “nem hiábavalók az ellenzéki megmozdulások, igenis lehet eredményeket elérni”.

Péterffy Attila, aki jelenleg egy budapesti állami cég alkalmazottja - aki már korábban bejelentette, indul a pécsi polgármesteri posztért - a megmozduláson közölte, azt kéri a pécsi közgyűléstől, hozzon határozatot, hogy a baranyai megyeszékhelyen nem alkalmazzák a „rabszolgatörvényt". Hozzátette azt is, ha ezt nem teszik meg, akkor ezt ősszel már ő fogja véghezvinni.

Gulyás Emil is készült egy bejelentéssel: a téren végül felszólaló MSZP-s politikus arról tájékoztatta a publikumot, hogy pártja támogatja Péterffy Attila, a jelenleg Budapesten dolgozó, de korábbi volt hőerőmű-vezérigazgató indulását (a pécsi hőerőmű a francia Veolia Environment tulajdona - a szerk.) - a tüntetés pedig ezzel véget is ért.

EQM