Páva Zsolt: tiszta lelkiismerettel, biztos alapokat biztosítva adom át Pécset

2019. október 24. csütörtök 16:39

Páva Zsolt: tiszta lelkiismerettel, biztos alapokat biztosítva adom át Pécset

Páva Zsolt, Pécs leköszönő polgármestere csütörtökön délután adott ki sajtóközleményt:





„Tiszta lelkiismerettel, biztos alapokat biztosítva adom át Pécset. A mai nappal hivatalosan is átadtam a város vezetését Pécs új polgármesterének. Utódom stabil, kiszámítható, fejlődésre alkalmas állapotban lévő gazdálkodást örökölt. Ez az elmúlt tíz évben tett közös erőfeszítéseinknek köszönhető, s ezért köszönet illeti a pécsieket és Magyarország Kormányát. A ma megtörtént hivatalos átadás-átvétel után kijelenthetem, hogy utódom egy olyan alapot örökölt, amelyre bátran építkezhet a város a jövőben.

Mindannyian emlékszünk arra, hogy nekem, nekünk nem adatott meg ez a kegyelmi állapot tíz esztendővel ezelőtt. Akkor csak romok jutottak osztályrészül a megválasztott polgármesternek. Az önkormányzat 2009-es mérlege 35 milliárdos hitelt és további 10 milliárdos céges adósságot mutatott. A beláthatatlan, tetemes hiányt a kormányzat partnerségével ledolgoztuk, a tavalyi évtől Pécs végre fejlődő pályára állt, jelentős nemzetközi vállalatok döntöttek Pécs mellett, az előttünk álló években bő 2000 további új munkahelyet teremtve, nagyban növelve a város bevételeit. Több ezer munkahelyet teremtő beruházások, ipari, egészségügyi, szabadidős, a zöld gondolatok mentén megvalósuló fejlesztések és köztérrekonstrukciók, kulturális és idegenforgalmi projektek indultak el és zárultak le 2019-ig.

A Péterffy Attila polgármester úr és az általam aláírt átadás-átvételi dokumentáció tanúsága szerint ez év végéig az Önkormányzat kasszájában mintegy 7 milliárd forint áll a város rendelkezésére, mely részben kötelezettségvállalással terhelt.

Miközben terheinktől nagyrészt megszabadultunk, tíz év alatt több mint 150 milliárd forintos fejlesztés ment végbe Pécsett, köszönhetően az Önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a történelmi egyházak és a civil szervezetek között folytatott partneri együttműködésnek. Az út azonban közel sem ért véget, hiszen megkezdett fejlesztések, további terveink vannak. Közös ügyeinket pedig folytatni kell!

A választáson részt vevők többsége október 13-án úgy döntött, hogy ezt a feladatot utódomra bízza. Rajta, s a mögötte állókon múlik, miként tud, miként tudnak élni mindannyiunk lehetőségeivel. A magam részéről azt kívánom, az új városvezetők tudják és akarják folytatni Pécs fejlesztését, a város gazdaságának további fejlesztését és újabb munkahelyek létrehozását. Minden pécsi polgár nevében kívánhatom, éljenek lehetőségeikkel, tegyék városunkat nagyobbá, jobbá! Hajrá Pécs!", olvasható a dokumentumban.

MTI