Pálinka, szerelmem: idén is kiderül, kié a zsűri szerint a legjobb párlat a vidéken

2015. szeptember 12. szombat 07:36

Pálinka, szerelmem: idén is kiderül, kié a zsűri szerint a legjobb párlat a vidéken

Egyéni és hivatásos készítők is jelentkezhetnek a járás területéről a Mohácsi Pálinka-, Törköly- és Párlatversenyre, szeptember 21-ig várják a szervezők a nevezéseket és a mintákat.

Tavaly óta már nemcsak a remek mohácsi rozékat, fehér- és vörösborokat mérethetik meg a gazdák, hanem a pálinkákat és a párlatokat is. A járási szintű versengést - mondhatni - az élet hozta, mivel a városban és környékén egyre többen foglalkoznak pálinka készítésével, s az értők szerint olyan minőséget is elő tudnak állítani, ami miatt érdemes megrendezni a megméretést.

Ez utóbbit már a tavalyi verseny is igazolta, s minden bizonnyal ezúttal sem lesz másképpen. Idén szeptember 25-én rendezik meg a Mohácsi Törköly-, Gyümölcspálinka- és Párlatversenyt, a mintákat szeptember 21-ig adhatják le a készítők. A bírálatra szánt itókákat fehér üvegben, legkevesebb 2 x 0,33 liter mennyiségben fogadják a Duna Irodaházban a megadott a határidőig. A nevezés díja az első minta után 1800, minden további zsűriztetéséért nyolcszáz forint.

A hivatalos pálinkabírálókból álló zsűri a verseny végén „Nagy Arany", „Arany" „Ezüst" és „Bronz" minősítéseket ad ki.

A megméretésre azok is nevezhetnek, akik - száz százalékban gyümölcsből - csupán maguknak főznek vagy főzetnek italt, s természetesen azokra a vállalkozókra és cégek jelentkezésére is számítanak, akik kereskedelmi céllal, nagyobb tételben készítenek pálinkát, esetleg párlatot.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva