Ötvennyolc éve nyílt meg a Török presszó, a híradó is megörökítette - Videó!

2024. február 07. szerda 10:37

Ötvennyolc éve nyílt meg a Török presszó, a híradó is megörökítette - Videó!

Talán nincs is olyan mohácsi harmincon, na jó, inkább negyvenen túl, akinek ne fűződne valamilyen emléke a legendás Török presszóhoz. Az egykor elegáns, zenés szórakozóhely a város közönségének kedvelt találkozóhelye volt, s az évtizedek alatt igazi kultikus hellyé vált. Az egység 1966 januárjában nyílt meg, s az eseményről a híradó is beszámolt. 

 

A korabeli tudósítás szerint igen „szívélyesen fogadják a vendéget", „a kávé kívánság szerint török vagy presszó". Kiderül az is, hogy „a kedves kis helyiség másodosztályú árakon varázsolja elénk az Ezeregyéjszaka varázslatos álomvilágát".




A hely aztán a következő évtizedek alatt kultikus szórakozóhellyé vált.

Megfordultak benne művészek, értelmiségiek, a „város krémje", de mindig is az az egység volt, ahova bárki más is eljárhatott szórakozni estenként. No és persze a szerelmespárok: ha azok a falak mesélni tudnának...

Az egység népszerűsége azonban az ezredforduló környékétől kezdődően csökkent, amiben minden bizonnyal az akkori működtetők is szerepet játszottak. 2006-ban aztán be is zárták, s azóta is üresen áll az épület.

Az önkormányzat tizenhárom éven át tartó pereskedés után visszaszerezte az ingatlan tulajdonjogát, ami aztán apportként a városgazdálkodási és révhajózási társasághoz került. Többször is próbálkoztak a bérbeadással, de nagyon sokáig nem jártak sikerrel.

Az épület állaga mindeközben folyamatosan romlott, a freskók eltűntek a falakról, s a belső faburkolatok is elkorhadtak.

A Dózsa György utcában található egykori vendéglátó-egység hosszas idő után, öt éve végre elkelt, a helynek új tulajdonosa van, aki lapunknak akkor azt nyilatkozta, úgy tervezi, ismét  megnyitja majd a kávézót.

Azóta ezzel kapcsolatosan új hír nem érkezett.

M. B.