Ötven esztendeje avatták fel Lenin mohácsi szobrát, állt 16 évet - Videó!

2024. április 04. csütörtök 09:53

Ötven esztendeje avatták fel Lenin mohácsi szobrát, állt 16 évet - Videó!

Az a kisdobos, aki ott volt Lenin szobrának mohácsi avatásán, már közel jár a hatvanhoz. Hiszen a jeles esemény 1974. április 20-án történt meg. Aztán, mintegy tizenhat évvel később, a szocializmus, netán a kommunizmus gyakorlati megvalósulásának szovjet atyja lelépett a lépcsőjéről, 1990. novemberében, a helyi galambok őszinte sajnálatára. Mások annyira nem keresték, bár korábban érték „támadások" az alkotást. 

 

„Lenin! Ugorjon ki a zsebéből, aztán tisztelegjen! Ordított volna a népvezérre kedvenc őrmesterem, a magyar néphadsereg kötelékéből, az 1980-as évek elején. De vajon mert volna szólni a legfőbb elvtársnak? Bizonyára nem. Miképpen senki sem kívánta kritikával illetni Varga Imre, amúgy Kossuth-díjas szobrászművész alkotását. Mohácson, a Széchenyi téren.

Sokan jöttek össze az avatásra, amit a filmhíradó is megörökített. Egyszerű kíváncsiskodók, kivezényeltek, meg a legfőbb pártemberek is ott voltak azon a szombati délelőttön. A Mecseki Szénbányák Vállalat fúvószenekara játszotta el Himnuszt, az esemény kezdetekor. Ezt követően vers is elhangzott. A Pécsi Nemzeti Színház művésze (neve ismert, de most tekintsünk el tőle) elszavalta Johannes Robert Becher „Lenin, aki felrázta álmából a világot" című költeményét.

A hangulat tehát „vörösen" ünnepélyes keretek között zajlott le. A későbbiek során azonban akadtak galibák a művel. Az teljesen bizonyos, hogy egyszer valaki festékkel öntötte le a fémet. Az viszont vélhetően csupán városi legenda (vagy mégsem?), hogy egy esetben emberi ürülékkel is bekenték a legnagyobb ideológust. Obszcén rajzokat szintén láttak egyesek feltűnni ott.

A nép amúgy azt terjesztette, Vlagyimir Iljics azért kotorászott a zsebében, mivel pont aprópénzt keresett. Ugyanis útja a közeli fogadalmi templom felé vezetett, ahol a perselybe szeretett volna bedobni pár forintot, esetleg rubelt. Ki tudja, mit csörgetett a gatyájában?

Telt, múlt az idő, aztán egyszer csak lejárt a szobor „szavatossági ideje". Ekkor már 1990. november 22-őt mutattak a naptárak. Akkoriban hajtották végre az önkormányzat testületének döntését. Nem csak az alak tűnt el, hanem az óriási dombormű lobogónak is nyoma veszett. Egyelőre nem tudjuk mi lett velük, de igyekszünk megkeresni az „öreget", meg a zászlóját.

Összesen 5988 napig állt, pontosabban lépett a helyén Lenin. Mindez azért érdekes, mert már csupán 12 napig, alig kettő hétig kellett volna kitartani, hogy elérhesse a szép kerek számot, a hatezret. Ebben természetesen benne voltak a szökőévek szökőnapjai is. Négyéves ciklusokban, négy ilyenbe sikerült belebotlania a vezérnek. Fontos megjegyezni, hogy a megyei, amúgy dicstelen vetélkedést a pécsi „kolléga" nyerte meg, a maga 7280 napjával.

Maga a művész, Varga Imre egy visszaemlékezésben arról mesélt, hogy Moszkva rosszallását fejezte ki a szobor üzenete miatt, amiből diplomáciai vihar kerekedett. Ugyanis, miközben egy zászlón ott domborodott Lenin feje, addig maga az alany elhagyta a megkomponált ünnepség helyszínét.

Utólag persze mindent bele lehet érezni, érteni az ilyen alkotásokba, de a bírálók szerint maga az alak, az egyik leghitelesebb megjelenítése volt a politikusnak, az egész világon. Tehát csúnyának nem számított, csak az ideológiával akadtak bajok.

 

Pucz Péter - Fotó: filmiradokonline.hu