Összbírói értekezleten értékelték az évet a pécsi bíróságokon

2023. május 04. csütörtök 18:00

Összbírói értekezleten értékelték az évet a pécsi bíróságokon

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény rendelkezése szerint az ítélőtáblák és a törvényszékek elnökei évente egyszer tájékoztatják az OBH elnökét, a bírákat és az igazságügyi alkalmazottakat a bíróság működéséről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről. A Pécsi Ítélőtáblán és a Pécsi Törvényszéken erre a csütörtökön megtartott összbírói értekezleteken került sor.

 

A bírák számára tartott, zárt körű rendezvény előtt sajtótájékoztató keretében a sajtó munkatársai részére is tájékoztatást adott dr. Benkő Imola, az OBH Jogi Főosztályának vezetője, dr. Túri Tamás, az ítélőtábla és dr. Sipos Balázs, a törvényszék elnöke.

Elhangzott, hogy az elmúlt évben országos szinten csökkent az ügyérkezések száma és ez a baranyai bíróságokon is tapasztalható volt.

Az ügyek pertartamára vonatkozó adatok igen kedvezőek, a 2 éven túli ügyek száma csökkenő tendenciát mutat.

Az eljárások gyorsabb lezárását természetesen az eljárási kódexek ez irányú módosítása is elősegítette.

Az ítélkezés színvonalát illetően az első fokon jogerőre emelkedett ügyek számából, illetve a felsőbb bíróságokra felterjesztett ügyekben született határozatok alapján lehet következtetést levonni.

Ez alapján elmondható, hogy mind a Pécsi Törvényszéken, mind a Pécsi Ítélőtáblán szakmailag megalapozott, magas színvonalú ítélkezés zajlik.

A bíróságokat sem kímélte ugyanakkor az energiaárak emelkedése és a magas infláció miatti költségnövekedés. Ennek ellensúlyozására számos intézkedés bevezetése vált szükségessé, amelyek meghozták a kívánt eredményt.

Forrás: Pécsi Törvényszék