„Önök naponta ragyogják be mások életét…” – a Szociális munka napja Mohácson

2013. november 12. kedd 18:47

„Önök naponta ragyogják be mások életét…” – a Szociális munka napja Mohácson

Zsúfolásig telt ma délelőtt a Városháza díszterme. Sokan voltak ott. Sokan, olyanok, akik hivatásuknál fogva sokszor és sokat segítenek sokaknak. A Szociális munka napján hagyományosan a Polgármesteri Hivatalban köszöntik az ágazat munkatársait.

- Mit jelent a mindennapokban szociális munkát végezni? - tette fel a kérdést a népes hallgatóságnak Kovácsné Bodor Erika alpolgármester, nyomban meg is válaszolva azt: Önök azok, akik a mindenkire nehezedő hétköznapok közepette azokkal foglalkoznak és olyanokon segítenek, akik még rászorultabbak, elesettebbek, akikben egyre fokozódik a kilátástalanság, a reménytelenség. Önök azok, akik azért fáradoznak, hogy a leggyengébb, legkiszolgáltatottabb csoportok ne váljanak áldozatokká. Akik nap, mint nap hitükkel és meggyőződésükkel azért dolgoznak, hogy a rászorulóknak, legyen az gyermek, időskorú, fogyatékos, szenvedélybeteg, pszichiátriai beteg, megadják a tőlük telhető segítséget. Igen, Önök azok, akik a szó átvitt és valóságos értelmében a kezüket nyújtják és nem a markukat - akik meglátják másokban a jót, akik naponta beragyogják mások életét...

Városvezetőnk aláhúzta: nehéz hivatás a jelenlévőké. Nemcsak sokoldalú szakértelmet, felkészültséget kíván, de hatalmas áldozatvállalást, emberséget, őszinte együttérzést is.

- Az Önök munkája szeretetszolgálat, amelynek a középpontjában az ember áll. Egyre fokozódó teher nehezedik a vállukra, mivel mind több a segítségért kinyújtott kéz, folyamatosan nehezebb a feladat, nő a rászorultak, elesettek száma - mondta elismerően Kovácsné Bodor Erika. A folytatásban alpolgármesterünk elismerő okleveleket és ajándékot adott át a Mohács Város Önkormányzata és a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott intézmények kiemelkedő munkát végző dolgozóinak.

Jelesül Mórócz Évának (Pándy Kálmán Otthon), Szalona Miklósnak (Sombereki Szociális Otthon), Schlinghoffer Jánosnénak (Egyesített Szociális Intézmény), Nyárs Máriának (Mohács Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat), valamint Stang Mónikának (Mohács Város Közös Önkormányzati Hivatala Népjóléti Osztálya).

A köszöntés fényét a Sombereki Szociális Otthon lakója, Bédy Gyuláné és Rideg Jánosné (ESZI) szavalata, a Pándy Kálmán Otthon lakója, Kiss Zoltán gordonkajátéka és a szintén pándys Leitz Csaba éneke emelte. Hosszan tartó taps nem csak e „szólistáknak" járt, hanem a Pándy Otthon kórusának és villámkezű dobosokból verbuválódott együttesének is, akik igazán forró hangulatot varázsoltak ebbe a hűvöskés őszbe...

Képünkön: ha a Pándy Otthon lakói és dolgozói énekelnek, zenélnek, mindig szívből jön a dal - így volt ez most is, a Szociális munka napján tartott, színvonalas ünnepi műsorban.

Ádám Miklós