Önálló kiállítást rendezhetett volna Muk Etelka Mohácson a moziban, ő azonban másképp döntött

2019. október 18. péntek 13:05

Önálló kiállítást rendezhetett volna Muk Etelka Mohácson a moziban, ő azonban másképp döntött

Muk Etelka, a Mohácsi Képző- és Iparművészeti Szalon múlt évi kiállításán bemutatott alkotásai nem csupán a zsűri, hanem a közönség tetszését is elnyerte, így önálló kiállítás rendezésére nyílt lehetősége. A Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona kerámia műhelyének vezetője másként döntött. 

 

- Számomra fontos, hogy közös kiállításon jelenjek meg azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgozom és alkotok helyben, vagy a hat éve nyaranta Kölkeden tartott kerámiatáborban, illetve a szakkörösökkel - mondta Muk Etelka, miközben tárlatvezetést tartva azon túl, hogy a különböző kerámiák készítésének technikáját ismertette, azok születésének körülményeit felidézte, sőt, az alkotókat is bemutatta.

Színes-mázas sárkányok és más állatfigurák, változatos mintájú és méretű tálkák, fali díszek, plakettek, terrakotta kaspók, számos formában a vágyott családot megjelenítő alkotások, valamint a sajátos módon ábrázolt arcképek láthatók ezúttal egy olyan színvonalas kiállításon, ahol Muk Etelka megmutatja, hogy a maga készítette kerámiák sorában méltó helye van a mellette alkotók munkáinak is.

Dr. Aknai Tamás művészettörténész szerint „Muk Etelka munkái valóságos szobrászati programot valósítanak meg, amikor a szabad térbeli alakítás és a személyes indulat jelentőségének felismerésére hívják fel a figyelmünket. A mázas kerámiáiban nyomokban fedezzük csak fel a kézműves és fazekas hagyományt, meghatározóbb a hagyomány elé lépő formakeresés igénye, a kifejezésekben gazdagon „gesztikuláló" anyag megmozgatása."

A kerámiaműhelyben az intézmény lakói közül rendszeresen tizenhárman vannak jelen, ők öntőforma-, présforma- és lapnyújtó segítségével-, valamint kézi formázással készítenek tárgyakat, míg egy lakó korongozik is. A kéthetente tartott szakköri foglalkozásokon további hat lakó miután megismerte az anyagokat, technikákat, gyakorlatilag már önálló tárgykészítő. Munkáikkal a Baranya megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház pályázatain több alkalommal szép eredményt értek el.

- Új színfolt az intézmény életében a két éve integráltan működő kölkedi táborban a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium kerámia szakos diákjainak részvétele, ahol öt napig a lakóikkal közösen alkotnak. Az együtt töltött idő alatt a diákok megtanulják elfogadni, sőt értékelni a fogyatékkal élő embereket, lakóink pedig ezt nagyon jól élik meg. A diákok jelenléte, segítőkészsége, ügyessége a pozitív külvilágot jelentik számukra. Van, hogy azonos témában dolgoznak külön-külön, de készítenek tárgyakat közösen is - említette Muk Etelka.

Ugyancsak két éve annak, hogy a Pándy Kálmán Otthon udvarán a kerámiaműhelybe telepített két elektromos kemence mellé beszereztek egy úgynevezett raku kemencét is, s így már kimondottan egyedi alkotások is születnek ezzel a technikával.

- A neves mohácsi keramikus, Reininger László készített raku tárgyakat és a speciális kemence megvásárlását követően módunk lett egy keramikus hölgy segítségével elsajátítanunk a különleges technikát is. Azóta kísérletezünk, újabb és újabb formákat, anyagokat próbálunk ki. Próbáljuk irányítani a folyamatokat, de a végeredményt sosem tudjuk előre kiszámítani, mert van, hogy az azonos alakú, anyagú és eljárású tárgyak sem lesznek egyformák. Nagy szerepe van a véletlennek és a minket körül vevő elemek, a tűz, víz, föld, levegő találkozásának. A kerámia földből és fém-oxidokból épül fel. Az agyagot és a mázakat tűz égeti ki a kemencében. Onnan vörösen izzva faforgácsba vagy más éghető anyagba kerülnek, itt zajlik le az oxidokban gazdag mázak átalakulása. A levegő változó oxigénszintje alakítja a felületek mintáit, majd a folyamat vízbe merítéssel zárul, s így válnak a raku tárgyak mindig egyediek, megismételhetetlenek. Lehet, hogy ez teszi a készítésüket megunhatatlanná - jegyezte meg a maga- és az értelmileg akadályozott embereknek a kiállítás egy részét képező munkáiról Muk Etelka.

A műhely vezetője mellett Biri Zoltán, Bogdán Béla, Burai Nikoletta, Czimmer Tibor, Dániel Bernadett, Ferenczi Zsolt, Fodor Hajnalka, Gengeliczky Barbara, György Istvánné, Kiss Annabella, Klein László, Kovács Zsolt, Magyar Mihály, Nagy Gábor, Nagy Mária, Nógrádi Zsolt, Orsós Gábor, Szakács Gyuláné, Szombaty Zoltán, Szűcs Gábor, valamint a művészeti iskola tanuló: Kusinka Léna, LászlóFanni, Mag Zsuzsanna és Ritter Noémi kerámiái láthatók.

A november 16-ig, keddtől-péntekig naponta 10-18 óráig látogatható tárlatot Kovács Emese, a Budapesti ArtBrut Galéria alapítója nyitotta meg. A fővárosi galériában a Pándy otthon lakóinak festményei több alkalommal is láthatók voltak és egy esetben már kerámiákat is bemutattak.

B. M.