Nyolcszázmillióból újítják fel és alakítják át az egykori Selyemgyár épületeit és a környezetüket

2017. november 15. szerda 10:01

Nyolcszázmillióból újítják fel és alakítják át az egykori Selyemgyár épületeit és a környezetüket

Hamarosan elkezdődhet a Duna-parton az a beruházás, amely révén a volt Selyemgyár területén egy teljesen új szórakoztató-, sport- és egyéb szabadidős rendezvényeknek helyt adó új negyed létesül. A műemléki védelem alatt álló épületeket eredeti formájukban állítják helyre, azonban a modern technika vívmányai is megjelennek majd a létesítményben. 

Nyolcszázmillió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el a város az egykori Selyemgyár teljes felújítását és átalakítását célzó terv első ütemének megvalósítására.

Ezzel az utóbbi esztendők legnagyobb, s talán leglátványosabb beruházására készülhet az önkormányzat: a Duna-parton éktelenkedő, jórészt lepusztult gyárépületek helyén, illetve azok átalakításával egy teljesen új negyedet alakítanak ki.

A műemléki védelem alatt álló épületeket eredeti formájukban állítják helyre. A Selyemgyár főépületének emeletén méretei és adottságai miatt exkluzív rendezvénytermet alakítanak ki, ahol bálokat, lakodalmakat, konferenciákat tarthatnak majd.

Az alsó szinten üzlethelyiségek kaphatnak helyet, ezekben helyi népművészeti tárgyakat, termékeket kínálhatnak, s a turisták kiszolgálását, tájékoztatását segítő irodák is nyílnak.

A főépület udvari bejáratai előtt színpadként is használható lépcsők készülnek.

A régmúlt iparát felidéző környezetbe a mai kor modern tudománya is megjelenik majd: az informatika, a programozás és a robotok világa, megteremtve a kapcsolatot a múlt és a jövő között.

A fiatalok számára az eredetileg gubóraktár épületben Technológiai és Innovációs Központ, valamint gyermekek számára játszóház létesül. A mai kor infokommunikációs elvárásainak megfelelően az egész fejlesztési területen elérhető ingyenes WIFI hálózat és térfigyelő kamerarendszer lesz kiépítve.

Az elbontott épületek helyén kialakuló szabad területeken zöld felületek, különböző funkciójú közparkok, egységesen burkolt felületek létesülnek utcabútorokkal, köztéri műalkotásokkal.

A Selyemgyár udvarának északi részén zöldfelületekkel tagolt, de szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas szabadidőpark lesz. A déli udvarrészen a gyerekek számára játszótér, a felnőttek számára pedig senior játszótér épül.

A munkálatok az ilyenkor szokások és kötelező közbeszerzési eljárások után, legkorábban tavasszal kezdődhetnek a befejezés határideje 2020. február 28.

A beruházás második ütemében az egykori Temaforg épületegyüttesének alsó szintjén lakásokat alakítanak ki, míg az emeleten fallabda-pályát és fitnesztermet alakítanak ki.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)