Nyílászárók korszerűsítésének ígéretével csalt ki milliókat egy banda - Videó!

2023. február 21. kedd 10:32

Nyílászárók korszerűsítésének ígéretével csalt ki milliókat egy banda - Videó!

A Pécsi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be 12 személlyel szemben, akik
ablakfelújítást ajánlva csaptak be számos sértettet szerte az országban.

 

 


A vádirat szerint I. és II. rendű vádlottak gazdasági társaságok ügyvezetői voltak 2019-2022. között.

További tíz vádlott a gazdasági társaságok számára üzletkötői munkát végzett. Az üzletkötők szerte az országban keresték fel a sértetteket, akiknek nyílászáró szigetelési és ablakfelújítási munkákat ajánlottak fel.

A munkákat megrendelő személyekkel formanyomtatványt írattak alá, amiben
feltüntették azt az összeget, amit előre elkértek a sértettektől.

Az üzletkötők nem tájékoztatták arról a sértetteket, hogy az átvett összeget felmérési díjnak tekintik, ami nem jár vissza akkor sem, ha a megrendelő lemondja a munkát, vagy a munka elvégzésével kapcsolatban kifogása van.

A sértettek abban a tudatban adták át a több 10.000 forinttól több 100.000 forintig terjedő összeget, hogy előleget fizetnek. Többen lemondták a munkákat, ekkor azt a tájékoztatást kapták, hogy az átadott összeg egy már elvégzett szolgáltatás díja, amit nem kapnak vissza.


Az üzletkötők egyszerűsített energetikai tanúsítványt is ajánlottak, ami azonban nem volt egyenértékű a hiteles energetikai tanúsítvánnyal, semmiféle értékkel nem bírt,

A vádlottak több esetben azt állították, hogy a szigetelési munkálatokat el kell végeztetni, illetve valótlanul hivatkoztak a társasházak közös képviselőjére.

A felmérési díjként átvett összeg fejében az üzletkötők nem végeztek olyan tevékenységet, ami a megrendelők számára bármiféle értékkel bírt volna.

A vádlottak a bűncselekmények elkövetésével több mint 12 millió forint kárt okoztak közel 100 - jelentős részükben pécsi - sértettnek. Cselekményeik elkövetésének célja a rendszeres haszonszerzés volt, ezért az ügyvezetőket és az üzletkötőket üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és csalás vétségével vádolja az ügyészség.

Az I. és a II. rendű vádlottak ezen túlmenően a gazdasági társaságok ügyvezetői tisztségének, illetve a társasági részesedésüknek fiktív átvételével bízták meg két, rossz anyagi helyzetbe levő férfit.

Ez a két férfi anyagi juttatás fejében vállalta, hogy aláírja a szükséges papírokat, azonban a gazdasági társaságokat nem akarták működtetni, társasági részesedésért nem fizettek.

Ezen két vádlott bejegyzésre került a gazdasági társaságok ügyvezetőjéként és tagjaként a cégnyilvántartásba, amibe ezért valótlan adatok kerültek.

A bűncselekmények közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására alkalmasak.

 


 







Forrás: BMRFK