Nem igazak a híresztelések, nincs jelentős létszámhiány a baranyai rendőrségeken

2019. december 18. szerda 10:08

Nem igazak a híresztelések, nincs jelentős létszámhiány a baranyai rendőrségeken

Járőrtársak toborzásába kezdett a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. Az ilyen részszakképesítéssel rendelkezők önálló intézkedésre nem jogosultak, ám így is nagy segítséget nyújtanak a közbiztonság fenntartásában. Egyes híresztelések szerint a felvételre a jelentős munkaerőhiány miatt van szükség, ám a rendőrségtől kapott tájékoztatás alapján a betöltetlen álláshelyek száma nem nevezhető kiugróan magasnak.


December 31-ig várja a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK) azoknak a jelentkezését, akik részt vennének az úgynevezett őr-járőrtárs oktatáson. Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő részszakképesítést sikeresen teljesítők a lakóhelyük szerint illetékes rendőrkapitányságokon látják majd el a szolgálatot.

Mint azt a BMRFK-tól megtudtuk, a járőrtárs általános szolgálati feladatokat teljesít, azonban önálló intézkedésre nem jogosult, „szolgálatát csak a hivatásos állomány önálló intézkedésre jogosult tagjának irányítása mellett vagy kötelékben teljesítheti". Értelemszerűen a járőr felelőssége, tudása és jogosultsága bővebb, mint a járőrtársé.

A baranyai rendőrség a képzés létszámkeretét húsz főben határozta meg.

A toborzás kapcsán (is) elterjedt az a szóbeszéd, hogy a megyében súlyos létszámhiánnyal küzd a rendvédelmi szervezet. Sokan tudni vélik, hogy emiatt szükséges a járőrökénél alacsonyabb képzettséggel rendelkezők felvétele a testületbe.

Ezzel kapcsolatban a megyei rendőr-főkapitányságnál arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy Baranyában a betöltetlen hivatásos beosztások száma 44, amely a szervezet hivatásos állományának kevesebb mint 3,5 százalékát teszi ki. Hangsúlyozták: a leszerelések száma egy természetes munkaerő-piaci folyamat eredménye, a versenyszféra elszívó erejét mutatja, ugyanakkor a rendőrség feladatainak ellátását alapvetően nem befolyásolja, „közbiztonsági deficitet nem okoz".

Leszögezték, a betöltetlen álláshelyek száma a szakmai feladatok maradéktalan ellátását nem befolyásolja, az eredményes szolgálatellátást nem veszélyezteti. A rendőrség az ország egész területén, így Baranya megyében is biztosítja a közrendet és a közbiztonságot.

Palotás Péter - Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség