Negyvenhat mohácsi diák életútját egyengetik a Csányi Alapítvány új közösségi házában

2017. április 26. szerda 16:09

Negyvenhat mohácsi diák életútját egyengetik a Csányi Alapítvány új közösségi házában

Mohácsról és további tizenkilenc környékbeli településéről érkező 46 tehetséges, ám társaiknál nehezebb sorsú diákkal foglalkoznak a Csányi Alapítvány kedden átadott közösségi házában. Az ünnepségen Orbán Viktor kormányfő is részt vett. 

Százharmincötmillió forintból építették fel a Csányi Alapítvány hatodik, Mohácson, a Szent István utcában található közösségi házát, ahol oktató és fejlesztő programokat szerveznek a városban és környékén élő, a Csányi Alapítvány Életút programjában résztvevő diákoknak. Négy terem, közösségi tér, számítógépterem, sportpálya áll a 46 - a Mohácsi és a Bólyi járásból érkező, hátrányos helyzetű - gyermek rendelkezésére.

Az épület kulcsát kedden Csányi Erika, az alapítvány elnöke Orbán Viktorral és Csányi Sándorral együtt adta át jelképesen a gyerekeknek.

Csányi Sándor egyebek közt arról beszélt, hogy a 350 támogatott gyermek, fiatal között ma már 56 egyetemista van, és kilencen be is fejezték az Életút programot.

- A cél, hogy minden résztvevő nyelvvizsgával rendelkezzen és egyetemet végezzen, a programba országszerte ezer gyermeket szeretnénk bevonni - jelentette ki.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

- Sok gyermek számára előnnyé válhat, ha nehezebb helyzetben is helyt tud állni - mondta a kormányfő, aki az kérte az alapítvány Életút programjában résztvevő gyerekektől, tekintsenek úgy saját sorsukra, mint ami a végén igazságos sorssá válik.

- Messzebbre fogtok jutni mint azok, akik jobb helyzetből indultak - fogalmazott Orbán Viktor az eseményen.

Az alapítvány közlése szerint a programban mentorok, pedagógusok 12-14 éven át segítik az általános iskola ötödik osztályától a gyerekeket tehetségük kibontakoztatásában. Idén 380 gyermek és családja kap támogatást.

Az alapítvány vagyona jelenleg 2,7 milliárd forint, amely az alapító két és fél milliárd forintos hozzájárulásán túl adományokból és hozamból származik. A szervezet jelenleg Jászberényben, Nagybajomban, Kaposváron, Pécsen és Mohácson van jelen, a gyerekeket 18 mentor és több mint 50 fejlesztő segíti.

Az intézmény 2014 nyarán két mentorral és harminc gyermekkel - átmeneti jelleggel - az Ifjúsági Centrum épületében kezdte meg működését. Tavaly 16-al bővítették a helyi támogatottak körét. Azóta három mentor összesen 46 gyermek életútját egyengeti Mohácson. Jelenleg 31 fő 7. osztályos és 15 fő 5. osztályos tanuló alkotja a közösséget.

Képünkön: Orbán Viktor és Csányi Sándor mohácsi gyerekekkel beszélget a közösségi ház avatása után.

M. B. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd