Négy baranyai tűzoltó is elismerést kapott az ünnepen

2019. május 06. hétfő 14:46

Négy baranyai tűzoltó is elismerést kapott az ünnepen

Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja előtt ünnepséget tartottak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A rendezvényen belügyminiszteri és főigazgatói elismeréseket, előléptetéseket adtak át. Köszöntőt az országos tűzoltósági főfelügyelő mondott, aki mindazokról beszélt, akikre a tűzoltó-társadalom mindig is büszke volt és büszke lesz. 

 

A május harmadiki rendezvényen a katasztrófavédelem országos vezetői, valamint a meghívott vendégek vettek részt, Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő tartotta meg ünnepi beszédét.

A tábornok emlékeztetett arra, hogy május negyedike immár huszonnyolc éve hivatalosan is a tűzoltók napja Magyarországon. Ez az a nap, amikor időt kell szakítani arra, hogy megünnepeljük mindazt, amire büszkék vagyunk - fogalmazott az országos főfelügyelő.

Mint Bérczi László kijelentette, a tűzoltók büszkék védőszentjükre, Szent Flóriánra, aki megtestesítette a tűzoltói hivatás lényegét: az emberséget, a tisztességet, a becsületet, az önzetlen segítni akarást, a bátorságot, bajtársiasságot és a hivatás iránti alázatot. Büszkék emellett Gróf Széchenyi Ödönre, a hazai hivatásos tűzoltóság megalapítójára, arra, hogy hivatásos, önkéntes, létesítményi és önkormányzati tűzoltók együtt ünnepelnek. „Büszkék vagyunk, hogy a tűzoltói hivatást az egész társadalom töretlen megbecsülése övezi, ugyanakkor mindannyiunk felelőssége, hogy megtartsuk és erősítsük az emberek bizalmát." - folytatta a sort a tábornok. A ma tűzoltói büszkék nagy elődeikre és hősi halottaikra is, mondta a főfelügyelő, ahogy büszkék a már elért eredményekre és a jövőbeni célokra is. Külön köszöntötte a szervezet kéményseprőit is, hiszen Szent Flóriánt, a tüzes mesterségek védőszentjét ők is ünneplik május negyedikén. Végezetül a tábornok úgy fogalmazott, a tűzoltók büszkék az őket támogató családtagokra, hiszen ők azok, akik megteremtik azt a hátteret, amellyel a szolgálatba induló kollégák maximálisan tudnak teljesíteni.

A tűzoltósági főfelügyelő szavait a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepi műsora követte, majd dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elismeréseket adott át. Baranya megyéből négy hivatásos tűzoltót is szólítottak.

A főigazgató

tanácsosi címet adományozott Szűcs István Tibor tűzoltó alezredesnek, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének,
munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Hochrein Balázs tűzoltó századost a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadóját,
beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként ajándéktárgy elismerésben részesítette Czáll Tamás tűzoltó főtörzsőrmestert, a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltóját és
Matusz Dániel tűzoltó főhadnagyot, a Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kiemelt főelőadóját.

Az ünnepség ezt követően a Tűzoltóság hősi halottainak emlékhelyén koszorúzással folytatódott, majd a rendezvény a Szózat hangjaival ért véget.

 

Forrás: Katasztrófavédelem