Nagy szükség van a segítségre: nem csökkent lényegesen a véradók száma Baranyában

2020. április 06. hétfő 09:59

Nagy szükség van a segítségre: nem csökkent lényegesen a véradók száma Baranyában

Az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a munkahelyi és felsőoktatási véradások elmaradnak Baranyában is. Emiatt a korábbiaknál nagyobb szükség van arra, hogy az önzetlen segítők felkeressék azokat a helyeket, ahol egy kis kellemetlenséget vállalva életeket menthetnek. Lapunk megtudta, megyénkben az elmúlt időszakban sem csökkent jelentősebb mértékben a véradók száma.


Még a korábbiaknál is nagyobb szükség van a véradásokra, hiszen a munkahelyek jelentős része, illetve valamennyi felsőoktatási intézmény bezárta kapuit a veszélyhelyzetre való tekintettel. Az ezekre a helyekre szervezett kitelepüléseket értelemszerűen nem tarthatják meg, de a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) mozgósítást indított - úgy tűnik, eredményesen.

Érdeklődésünkre az OVSZ-nél arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy a kialakult járványügyi helyzet ellenére sem csökkent jelentősen a véradások száma Baranyában, továbbra is átlagosan havonta nagyjából hétszáz fő segít ilyen formában.

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál közölték, számos intézkedést hoztak annak érdekében, hogy az elmaradó céges és felsőoktatási kitelepüléseket pótolják. Meghosszabbították a nyitvatartási időt a Pacsirta utca 3. címen található Pécsi Regionális Vérellátó Központban, ahol hétfőtől péntekig 7 és 19 óra között várják a segíteni akarókat.

Hangsúlyozták, a nem a megyeszékhelyen élők a mohácsi és a komlói vérellátókba is mehetnek. Folyamatban van továbbá Baranya két nagyobb városában, Siklóson és Szigetváron úgynevezett fix véradási pontok kialakítása.

Az OVSZ arra kér minden 18 és 65 év közöttit, hogy aki egészségesnek érzi magát, feltétlenül segítsen, hiszen a vér csak így pótolható. Érdemes tájékozódni a www.ovsz.hu oldalon, ahol időpontfoglalásra is lehetőség van.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com