Mohácson találkoznak a Kárpát-medence cigányprímásai - Jön a Cigányvarázs fesztivál

2023. október 14. szombat 10:13

Mohácson találkoznak a Kárpát-medence cigányprímásai - Jön a Cigányvarázs fesztivál

A magyarországi cigányság gazdag hagyományának, kultúrájának szélesebb körben történő megismertetése szándékával tartjuk szombaton Mohácson a VIII. Kárpát-medencei cigányprímások és zenekarok fesztiváljának nyitónapját Boros Lajos prímáskirály és Peti Kovács István (Cini) emlékére.


 


A magyarországi cigányság többszáz éves, egyes források szerint az 1300-as évekig visszanyúló története során a muzsikus cigányok mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a népcsoport életében.


Czinka Panna, Rigó Jancsi vagy Bihari Mihály nevét még ma is különös tisztelettel emlegeti az utókor. És napjainkban is szép számmal akadnak, akik tovább viszik e gazdag zenei örökséget: elegendő, ha a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar nevét említjük.

 




- Nos, abban a reményben tartjuk meg ismét fesztiválunkat, hogy az érdeklődő közönség „házát is lengje körül" a cigány kultúra, ismerje meg annak sokszínűségét, egyedi színeit, a magyar kultúra egészét gazdagító kincsestárát - fogalmazott korábban Raduly József, a fesztivál rendező-igazgatója. - A rendezvény amellett, hogy a zenét, a muzsikát állítja középpontba, szélesebb körben is igyekszik ízelítőt adni azokból az értékekből, amelyeket a cigányság képvisel: ennek jegyében a romák vándorlását is bemutatjuk, makettekkel, foglalkozások szerint.

A koncertre  szombaton, délután egy órakor kerül sor a Deák téren.

Fellépnek: Bondor Erika hegedűművész, szólista (műsorvezető), Sárközi Lajos,
ifj. Sárközi Lajos, Lakatos Miklós, Puka Károly, Balogh Dezső, Tolnai András,
Rupa Ilona, Erdős Melinda, Bokor János, „Sukár" Cigány Táncegyüttes (koreográfus: Szecső Kovács Zoltán), Mohácsi Tambura Cigányzenekar, Oláh Imre és Cigányzenekara, Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese
Bondor Erika vezetésével, RAJ Nemzeti Cigány Művészegyüttes Zenekara

 

Kiegészítő program: a cigány vándorlás bemutatása maketten, cigány festőművészek kiállítása, cigány faszobrász tárlata, roma gasztronómia;

 

M. B. - Fotó: pixabay.com