Mohácson három alpolgármestert választva hétfőn felállt a város képviselő-testülete

2014. október 27. hétfő 18:33

Mohácson három alpolgármestert választva hétfőn felállt a város képviselő-testülete

Hétfőn délután tartotta alakuló ülését Mohács önkormányzata, ahol dr. Legányi Jenő, a helyi választási bizottság elnöke előtt elsőnek Szekó József polgármester tett esküt, majd a képviselőknek már maga mondta elő az eskütétel szövegét, s ezzel hivatalosan is megkezdhette munkáját a 12 fős képviselő-testület.

A Szervezeti és Működési Szabályzat több ponton történt módosítása sorában egyebek mellett határozatot hoztak arról, hogy az egyes bizottságokat vezető képviselők nyolc éve változatlan összegű tiszteletdíját az eddigi bruttó 45 ezerről 50 ezer forintra emelik, míg a külsős bizottsági tagok járandóságát bruttó 30 ezer forintban állapították meg. Ez utóbbi összeg megegyezik a képviselők bizottsági tagságért járó tiszteletdíjával.

Szekó József indítványára az önkormányzat a korábbi évek gyakorlata szerint három tiszteletdíjas alpolgármesterrel folytatja a munkáját.

Dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa és Kovácsné Bodor Erika, a Csányi Alapítvány alkalmazottja eddig is alpolgármesterként dolgozott és most mellettük Cserdy Áront, a Mohácsi Újság.hu volt munkatársát is megválasztotta titkos szavazással e tisztségre a grémium. Egyúttal a javadalmazásukról is döntöttek, ami havi bruttó 200 ezer forint.

- Megtisztelő számomra polgármester úr megbízása, hogy a kommunikációs- és a társadalmi kapcsolatok terén tevékenykedhetek. Eddigi munkásságommal is Mohácsért, a városnak szolgáltam. Akár a média területén is, s ha az elkövetkező időben nem is mindig lesz olyan látványos a tevékenységem, mint újságíróként, vagy tévériporterként, azért most az alpolgármesteri teendőket tartom a fő feladatomnak és azonos felelősséggel igyekezek eleget tenni az elvárásoknak ebben a pozícióban is - mondta a megválasztását követően Cserdy Áron.

Az SZMSZ módosításakor döntés született arról is, hogy az eddigi négy helyett három szakbizottságot hoznak létre. 

A gazdasági és pénzügyi bizottságot - ami korábban külön működött - Pávkovics Gábor vezeti, az egészségügyi és szociális szakbizottság elnöke Földváriné Wiszt Zsuzsanna, míg a kulturális, oktatási és sportbizottság elnöke Kovács László.

Az önkormányzat gazdasági programját Szekó József ismertette.

Alapvetően a választási programjaként füzetben megjelentetett fejlesztési elképzeléseket hallhattuk, s mint hangsúlyozta:

- Az elkövetkező öt év a kiegyensúlyozott, nyugodt építkezés időszaka lesz, a megkezdett munka folytatása, amihez garancia egyfelől a választási eredmény, az ütemezett beruházások megvalósításához pedig a város mintegy 2,7 milliárd forintos fejlesztési tartaléka.

A sikeres teljesítéshez kérte a nyolc egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjeként képviselői mandátumot szerzettek mellett a kompenzációs listáról a DK-s, a Jobbikos és MSZP-s képviselő együttműködését is.

Dr. Legányi Jenő zárásként e szavakkal fordult a tisztségviselőkhöz:

- Legyenek szolgálók, a nép ügyének szolgálói. Legyenek mesterek is, a város ügyeinek intéző mesterei. A lakosság elvárja, hogy minden egyéni-, csoport-, vagy pártérdeket félretéve, csak a város közössége érdekében munkálkodjanak. Segítsék egymást is felelősségteljes tevékenységük gyakorlásában, támogassák a jóra irányuló szándékot minden esetben.

Képünkön: a képviselő-testület tagjainak eskütétele.

B. M.