Mohácson eddig nem volt pozitív koronavírusos eset - Várhatóan egykapus lesz a beléptetés a kórházban

2020. március 15. vasárnap 10:48

Mohácson eddig nem volt pozitív koronavírusos eset - Várhatóan egykapus lesz a beléptetés a kórházban

A Mohácsi Kórházban felkészültek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetek kezelésére, s várhatóan további lépéseket is tesznek: minden bizonnyal egykapus lesz a beléptetés az intézménybe, s hétfőtől csak a véradóban végzik a vérvételeket, számolt be Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere a kórház főigazgatójával folytatott megbeszéléséről.

  

 

 

 

A Mohácsi Kórház főigazgatója, dr. Csizmadia Csaba az irodájában fogadta Pávkovics Gábort, s a megbeszélésen számos olyan információ elhangzott, amiről a lakosságnak érdemes értesülnie.

A kórház vezetője  szerint az intézmények felkészültek, a legnagyobb veszélyt a pánikkeltés és az emberek kevésbé egészségtudatos magatartása jelenti.

Budapesten az Operatív Törzs teljes és részletes tájékoztatást adott az eljárási rendekkel és a feladatokkal kapcsolatban. Ezek ismeretében a kórház kidolgozta a különböző veszélyességi szintekre a stratégiai lépéseket, az eljárásmódokat, valamint az esetlegesen kieső egészségügyi dolgozók pótlására történő terveket és a betegutakat. Figyelemmel vannak arra is, hogy a lázas betegek útját el kell különíteni az egyéb panaszokkal a sürgősségi osztályra érkező betegekétől, ezzel még inkább csökkentve a fertőzés veszélyét.

A főigazgató kifejtette, természetesen készek további intézkedéseket is foganatosítani, ezekről a betegek mindig tájékoztatást kapnak a kórház honlapján vagy a kihelyezett plakátokon.

Valószínűsítette, hogy ellenőrzött és egykapus lesz a kórházba történő bejutás, a vérvételi lehetőséget pedig jövő héttől a véradóban biztosítják. Utóbbi azért fontos, hogy minél kevesebb páciens menjen be a fekvőbetegeket ellátó részre.

A sürgősségi osztály szintjén anyagi, eszközi és humán erőforrás szempontjából is maximálisan felkészültek.

Hangsúlyozta, Mohácson egyelőre még nem volt pozitív koronavírusos betegeset. Hozzátette, fertőtlenítő szerekből és egyéb alapvető eszközökből nincs hiány. Jelenleg

A vírus lappangási ideje 2-14 nap, cseppfertőzéssel terjed és közvetlen érintkezéssel, de megfelelő magatartással, pontosan és felvilágosultan eljárva izolálni tudjuk az esetleges kontaktszemélyeket, így jobb eséllyel elkerülhető, hogy hatalmas járvány törjön ki városunkban.

A mohácsi polgároktól az intézmény vezetője azt is kéri, őrizze meg mindenki a higgadtságát és a józan eszét.

Akik külföldről érkeznek haza, azok igenis vállalják azt, hogy 14 napig nem mennek közösségbe, hiszen megfertőzhetik társaikat. Nagyon fontos a helyes hozzáállás, ami azt jelenti, hogy legalább 1,5-2 méter távolságból kommunikáljunk egymással, mert így a cseppfertőzésnek csökken az esélye, a kommunikációs és a kapcsolati időt pedig szorítsuk tíz perc alá, hiszen ez is mérsékelheti a fertőződés lehetőségét.

További megszívlelendő tanácsként felhívta a figyelmet a rendszeres szellőztetés jelentőségére, és beszélt arról is, hogy a zárt térben megtartott rendezvényeket érdemes bizonyos létszám fölött, vagy ha lehet, inkább teljesen kerülni. Nyilvánvalóan fontos, hogy a különböző tömegközlekedési eszközöket, szórakozóhelyeket is éppúgy kerüljük, mert nem tudhatjuk, ki volt a kontakt.

Jó hír, hogy a szappan le tudja mosni a kézről a koronavírust. Az még nem ismert, hogy ellenanyagot lehet-e előállítani, mert a vírus viszonylag gyorsan változtatja a szerkezetét. Egyelőre kutatás tárgyát képezi, hogy egy pozitív hordozó ember meddig számít fertőzőnek, ezért szükségesek ezek a demarkációs intézkedések.

Elengedhetetlen az alapos és rendszeres tisztálkodás, a gyakori ruhaváltás, a használt zsebkendők szemétbe dobása mellett a már említett kézmosás. Ezekkel az egyszerű megelőző lépésekkel elejét lehet venni a fertőzésnek.

Kórházunk vezetője egy aggodalmának is hangot adott. Attól tart, hogy azok, akik rosszindulatú híreket terjesztenek, bagatellizálni próbálják a kialakult helyzetet, olyan hanyag magatartást tanúsítanak, mely miatt egyik szerettük megfertőződhet és legrosszabb esetben akár el is halálozhat.

EQM