Mohácsi tankerület: az iskoláknak nincsenek finanszírozási gondjaik, hárommilliárdos fejlesztés indul

2017. december 07. csütörtök 14:14

Mohácsi tankerület: az iskoláknak nincsenek finanszírozási gondjaik, hárommilliárdos fejlesztés indul

Mintegy hárommilliárd forintos fejlesztési program indul a mohácsi tankerületben, hangzott el csütörtökön a tankerület központja által szervezett sajtótájékoztatón. Az ebben az esztendőben 4, 5 milliárd forintból gazdálkodó szervezet igazgatója, Käszné Lebő Zsuzsanna, az általuk fenntartott iskoláknak nincsenek finanszírozási gondjaik. 

Käszné Lebő Zsuzsanna a sajtótájékoztatón tankerületi központ szervezetének kialakításáról szólva kifejtette, tavaly júliusban kezdtek el a jelenlegi illetékességi területen dolgozni, vagyis a Siklósi, a Mohácsi és a Bólyi járás területén ekkor indult meg a szervezeti átalakulás. 2016. november 30-án alakult meg hivatalosan a Mohácsi Tankerületi Központ, és 2017. január elsejétől már új szervezetként, valamennyi intézmény fenntartójaként és működtetőjeként folytatta tevékenységét.

- Az új tankerületi központok létrehozásával közelebb kerültek a döntések a végrehajtáshoz, a feladatellátási helyekhez, ettől a folyamatok gyorsabbá és hatékonyabbá váltak. Önálló költségvetési szervként gazdálkodunk a számunkra jóváhagyott költségvetési kerettel. A költségvetés tervezésébe bevonjuk az intézményvezetőket, őket is érdekeltté téve a hatékonyabb működésben, motiválva a bevételi források keresésében - fogalmazott az igazgató.

- Az a célunk, hogy a hozzánk tartozó csaknem ötezer tanuló számára biztosítsuk a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, esélyt teremtsünk és biztosítsuk a lehetőséget tehetségük kibontakoztatására. Szervezünk szakmai napokat, konferenciákat, bemutatókat, közös továbbképzéseket szervez, működtetjük tankerületi szintű munkaközösségeket, amelyek számát tovább kívánjuk növelni. Jelenleg már működik a gyógypedagógiai munkaközösség, a német nemzetiségi munkaközösség, és szervezés alatt áll a tanítói munkaközösség. E mellett a humán és a reál munkaközösség létrejöttét is tervezzük az intézmények vezetőivel közösen.


A tájékoztatón elhangzott: a Mohácsi Tankerületi Központ mintegy 4,5 milliárd Ft-ból gazdálkodott 2017 -ben. Ez a költségvetési keret elegendőnek bizonyult a stabil működéshez, a fenntartói és működtetői feladatok ellátásához is. A tankerületnek nincsenek finanszírozási problémái, nincs tartozása, számláit folyamatosan, határidőre rendezte.

Szóltak arról is, hogy csaknem hárommilliárd forintos iskolafejlesztés indul a mohácsi tankerületben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) keretéből. Mohácson a Széchenyi és a Brodarics iskolában, valamint a gimnáziumban lesznek nagyszabású fejlesztések, a tankerületben pedig többek között Sombereken, Szederkényben, Lippón és Majson, az általános iskolákban. Sombereken például mintegy 150 millió forintot fordíthatnak az általános iskola fejlesztésére. Majson 50 milliót, Szederkényben száz-, Lippón negyven, Versenden 66 millió forintos beruházás kezdődhet hamarosan az iskolákban.

Huszonkilenc településen működtetnek iskolát

A Mohácsi Tankerületi Központ illetékességi területén 25 intézmény működik, 45 telephelyen. 29 településen működik iskola. Az állami fenntartású intézmények mellett egyházi, nemzetiségi, NGM, FM által fenntartott intézmények is vannak.

Ehhez kapcsolódó, friss hír, hogy a mohácsi Scheider Lajos Művészetoktatási Intézményben 260 millió forintból kicserélik a nyílászárókat és elvégzik a homlokzat szigetelését. A beruházás tervezése megkezdődött. A digitális kompetencia fejlesztésére 110 milliós pályázatot nyertek el, erről csütörtökön érkezett meg az értesítés. Az összegből Himesházán, a Meixner iskolában, a Kisfaludy Károly Gimnázium, a Bordarics és a Széchenyi iskolában kerül sor fejlesztésekre, pedagógusok továbbképzésére.

A sajtótájékoztatón a tankerületben működő iskolák a tehetségek gondozását, a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatását célzó, úgynevezett jó gyakorlatok is bemutatták.

Képünk illusztráció.

 

M. B. - Fotó: pixabay.com