Mohácsi és véméndi lánglovagok is mentették a sérülteket - szerencsére csak gyakorlat volt

2014. október 25. szombat 17:22

Mohácsi és véméndi lánglovagok is mentették a sérülteket - szerencsére csak gyakorlat volt

Harmincezer liter ammóniát szállító teherautó ütközött neki az egyik sztrádaalagút falának, majd hátulról két személyautó is belerohant. Tizennégy sérültet mentettek ki a tűzoltók, köztük véméndi és mohácsi lánglovagok - szerencsére minden csak gyakorlat volt.  

 

Alagútbiztonsági gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem a napokban a Baranya és Tolna megyék határán található egyik sztrádaalagútnál. A gyakorlat idejére lezárt autópálya-szakaszon azt szimulálták, mi történik akkor, ha az autópálya egyik alagútjában egy nagy mennyiségű veszélyes anyagot szállító tartálykocsi a vezető rosszulléte miatt az alagút falának hajt, majd több gépjármű is összeütközik, a veszélyes anyag pedig szivárogni kezd.

A forgatókönyv szerint a C alagút bal pályáján haladó, 30 ezer liter ammóniát szállító teherkocsi vezetője rosszul lett, s az alagút falának ütközött. Mivel a baleset idején éppen zajlott a kamerarendszer karbantartása, ezért a balesetet a segélykérő telefonon jelezték a hatóságoknak. A helyzetet súlyosbította, hogy a tartálykocsi mögött haladó két személyautó sofőrje későn észlelte a balesetet, és a teherautó hátuljába csapódtak.

Az ütközés következtében az egyik autó a tartálykocsi alá szorult, a tartály megsérült, és ammónia szivárog belőle. Az ammóniát az alagútban uralkodó légmozgás a teherautó vezetőfülkéje felé vitte. A balesetben mindhárom személygépjármű utasai megsérültek, a járművekbe szorultak, a tűzoltóknak kellett őket kiszabadítaniuk. A tartálykocsi vezetője beszorult a vezetőfülkébe, életveszélyben volt. Az alagút bal pályáján érkező járművek a pálya mindkét forgalmi sávját elfoglalták, ezért az alagúton nem lehetett áthaladni.

Az ilyen helyzetekre kidolgozott tervek alapján a gyakorlatban a környéken lévő tűzoltóságok vettek részt nagy erőkkel, így a véméndi, a szekszárdi, a mohácsi, a pécsi, a bajai hivatásos és a bátaszéki önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre. Tolna és Baranya megye katasztrófavédelmi műveleti szolgálata is a helyszínen dolgozott, a katasztrófavédelmi mobil laborok pedig méréseket végeztek. A tűzoltók végül tizennégy sérültet mentettek ki és adtak át a mentőknek, egy embert azonban nem tudtak megmenteni. A káresetet este tizenegy órára sikerült felszámolni.

A gyakorlat végrehajtását Fülep Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője megfeleltre értékelte.

Képünkön: a tűzoltók feladatát a kiáramló ammónia is nehezítette (fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság).

Forrás: Katasztrófavédelem/ Mohácsi Újság.hu