Mohácsi csata: pénteken újabb szenzációs bejelentést tehetnek a régészek

2018. szeptember 30. vasárnap 09:18

Mohácsi csata: pénteken újabb szenzációs bejelentést tehetnek a régészek

2026-ban lesz a mohácsi csata 500. évfordulója, várhatóan országos megemlékezésekkel és emlékezetpolitikai vitákkal. A közelgő évfordulót megelőzően hat nagy témakörben indultak el új módszereken alapuló kutatások, ennek eredményeképp sikerült megtalálni a csata egyik helyszínén a 17. században létesített és a 20. század elejéig emlékezetben tartott oszmán győzelmi emlékmű pontos helyét. A kutatók pénteken Majson újabb, szenzációs bejelentést tehetnek.

 

Egyelőre hivatalosan csak annyit tettek közzé, hogy jelentős mérföldkőhöz érkezett az évek óta zajló mohácsi csatatérkutatás, mellyel kapcsolatban a Janus Pannonius Múzeum régészei fontos bejelentésre készülnek. Eredményeiket pénteken, Majson ismertetik a nyilvánossággal. 

Lapunk információi szerint szenzációval felérő, új eredményekről van szó, amelyek a mohácsi csatával kapcsolatos, évszázadok óta megválaszolatlan kérdésekre is választ adhatnak.

 

Amint az ismert, az új módszereken alapuló kutatások hat nagy témakörben indultak  meg: Mohács és környezetének történeti földrajzi rekonstrukciója (a cél az ütközet főbb helyszíneinek meghatározása), az események pontosabb rekonstruálása, a csatára, előzményeire és következményeire vonatkozó régi források újraértelmezése és új források feltárása, régészeti kutatások, az ütközet emlékezete a történetírásban, művészetben, irodalomban, fokklórban, zenében és néphagyományban, az ún. második mohácsi csata (1687), valamint Mohács és a hasonló (közép-európai és a balkáni) sorsdöntő csaták szerepe a nemzeti önértelmezésekben.

A projekt résztvevői számos szaktanulmány mellett hiányzó összefoglalások és forráskiadványok elkészítését vállalták.

A 2018 elején indult munka már eddig is sok új eredménnyel szolgált.

A csata helyszínét illetően több mint száz éve zajlanak a viták. Nem tudjuk biztosan, hol vertek tábort a seregek, és hol volt az ütközet centruma. Az elesett legalább húszezer katona közül is csak kevésnek a maradványai kerültek elő. Ezért a kevés név szerint ismert földrajzi pont pontos megállapítása és a tömegsírok feltárása elsőrendűen fontos.

Ezek ismeretéhez jutottunk közelebb azzal, hogy - amint azt korábban bejelentették a régészek - sikerült megtalálni a csata egyik helyszínén a 17. században létesített és a 20. század elejéig emlékezetben tartott oszmán győzelmi emlékmű pontos helyét, jellegét és változási folyamatait.

Ez a szakrális építmény (egy keleti stílusú pavilon), amely Szulejmán szultánnak állított emléket, az eszék-budai hadiút mentén álló és a 20. század második felében megsemmisült Törökdombon állt.

 

M. B.