Mohács polgárőrei példaértékű munkával járulnak hozzá a közbiztonság javításához

2014. október 05. vasárnap 19:05

Mohács polgárőrei példaértékű munkával járulnak hozzá a közbiztonság javításához

A „Polgárőr Város" kitüntető címet az Országos Polgárőr Szövetség már júliusban odaítélte Mohácsnak, amit azzal érdemelt ki a város, hogy a polgárőrök és a rendőrök eredményes együttműködésének köszönhetően ugrásszerűen javult a közbiztonság.

Zámbó Péter rendőr alezredes, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke, az országos szövetség alelnöke a napokban tett látogatása alkalmával Szekó József polgármesterrel, Garamvári Gábor rendőr alezredessel, a város rendőrkapitányával, Süllős Istvánnal, a helyi polgárőr egyesület vezetőjével és több polgárőrrel találkozva kijelentette: országosan példaértékű a mohácsi önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség együttműködése.

- A hatékony bűnmegelőzési munkának köszönhető, hogy az elmúlt öt évben mintegy harmadával csökkent a városban a bűncselekmények száma. A piaci és vásári napokon a polgárőrök szolgálatának is köszönhető például, hogy Mohácson nincsenek zsebtolvajok, de ügyelnek a temetőknél parkoló járművekre is halottak és mindenszentek napján. Valamennyi városi rendezvényünk biztosításánál számíthatunk rájuk, vagy tanévkezdéskor a gyerekek közlekedését évek óta egy hónapon át segítik - sorolta és egyúttal meg is köszönte az önkéntesek munkáját Szekó József.

- A közel huszonöt éve létrejött civil egyesületeknek a jövőben a bűnmegelőzési szolgálaton kívül fontos lesz egyre aktívabban bekapcsolódni a karitatív tevékenységbe is - hangsúlyozta Zámbó Péter. Mint elmondta, e téren elsősorban az idősekkel való törődésre kívánnak nagyobb hangsúlyt fektetni, s ebbe az érettségi előtt álló diákokat is be kívánják vonni, hiszen a számukra kötelező közösségi munkát ledolgozhatják a polgárőrségnél is.

A Mohácson 40, a szigeti városrészen pedig külön 32 fős tagságú polgárőr egyesületnek a találkozón jelen volt tagjait Garamvári Gábor arról tájékoztatta, hogy a rendőrség szintén az eddigitől eltérő feladat ellátásában is számít a polgárőrökre, nevezetesen, a térfigyelő kamerarendszer figyelő szolgálatába kívánja bevonni az egyesület tagjait.

Képünkön: Zámbó Péter a találkozó résztvevőit tájékoztatja a polgárőr egyesületek tagjaitól kért feladatokról.

B. M.