Mohács nem gócpontja a járványnak - Cáfolta a polgármester kijelentését az országos tisztifőorvos

2020. március 22. vasárnap 15:17

Mohács nem gócpontja a járványnak - Cáfolta a polgármester kijelentését az országos tisztifőorvos

Amint arról szombaton beszámoltunk, Mohács polgármestere, Csorbai Ferenc közleményt adott ki annak kapcsán, hogy a Duna-parti városban is regisztráltak egy koronavírusos megbetegedést. A település vezetője kijelentette: Mohács úgynevezett "coronaria gócponttá" vált. Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján cáfolta az állítást.


Müller Cecília elmondta, nem felel meg a valóságnak az a közlés, hogy Mohácson gócpont alakult ki, hiszen a koronavírusos betegek száma - az ország gyakorlatilag egész területén - egyenletesen oszlik el.

Hozzátette: amennyiben gócpont keletkezne, arról elsőként a hatóság értesül majd.

Az országos tisztifőorvos a tájékoztatón azt is közölte, természetesen figyelik a járványügyi adatokat, minden nap pontosan meghatározzák, hol laknak olyan emberek, akiknél pozitív a teszt. Ha pedig felfedeznek gócpontot, azonnal meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Mohácson azonban nincsen gócpont - húzta alá.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője annyi fűzött hozzá, hogy továbbra sem tervezik a kijárási tilalom elrendelését. Hangsúlyozta, ha gócpontok alakulnának ki, és fennállna annak a veszélye, hogy olyanok utaznának az országban, akik a járvány terjedése szempontjából veszélyt jelentenének, meghozzák ezeket a döntéseket. Jelenleg azonban - mivel nincs gócpont - nem kell lezárásról intézkedni.


Képünk az operatív törzs egy korábbi sajtótájékoztatóján készült.

Palotás Péter - Fotó: MTI/Bruzák Noémi