Mohács, Kutyatár: csak a költségek megfizetése után vihetők haza az elkobzott ebek

2014. február 04. kedd 09:49

Mohács, Kutyatár: csak a költségek megfizetése után vihetők haza az elkobzott ebek

Várhatóan módosítja a városban működő állatmenhely, ismertebb nevén a Kutyatár működési szabályzatát szerdai ülésén a képviselő-testület. Az erre irányuló javaslat elfogadása esetén napi ezerhétszáz forintban határozzák meg az ebek tartási költségét - az elkobzott kutyákat ennek megfizetése után vihetik csak el a tulajdonosok.  

A dr. Kovács Mirella által jegyzett módosító javaslatból kiderül az is, hogy mindez nem pusztán elméleti lehetőség. A közelmúltban sajnos több alkalommal is ebek elkobzására kényszerült az állatvédelmi hatóság, azaz az önkormányzat a nem megfelelő tartási körülmények vagy bánásmód miatt. Ugyanakkor szerencsére arra is volt példa, hogy a tulajdonos kiváltotta az elszállíttatott kutyáját. Ez utóbbinak egyébként csak egyik feltétele a költségek megfizetése, a másik, hogy biztosítania kell a méltó tartási körülményeket. A tervezett módosítás összhangban áll az állatvédelmi törvény idevágó passzusával.

A napidíj mellett a kutyák után háromezer forintos kiváltási díjat, továbbá az esetleges egészségügyi ellátás költségeit is meg kell fizetniük a tulajdonosoknak, ha haza akarják vinni a - remélhetőleg - kedvencüket. Különösen méltánylandó esetekben a tartási díj összegét a jegyző mérsékelheti.

A kiváltásra tizennégy napjuk lesz az érintetteknek, ezt követően az ebek tulajdonjoga a menhelyre száll, s a határidő letelte után már nem kaphatják vissza őket a tulajdonosok.


Képünkön: Gazdára váró kutyák a mohácsi állatmenhelyen.  

B. M.