Mohács készül a busójárásra, bár egyelőre nem zárható ki, hogy idén ismét elmarad

2022. január 20. csütörtök 12:24

Mohács készül a busójárásra, bár egyelőre nem zárható ki, hogy idén ismét elmarad

A mohácsiak nagyon várják és a szervezők is már javában készülnek a busójárásra, ám tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a végső szót a vírushelyzet fogja kimondani - hangsúlyozta Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere a főszereplőkkel, valamint az esemény lebonyolításában résztvevőkkel a felkészülés jegyében a napokban tartott megbeszélésen. 

 

 

 

A busók bizakodók, reménykednek benne, hogy a farsang hat napján, február 24-től március 1-ig a hagyományok szerint űzhetik a telet, s újra tízezreket szórakoztathanat.

Javában tart az öltözékek karbantartása, a kellékek kiegészítése, sőt, a horvát önkormányzat faragó szakkörében munkálkodó gyerekek új álarcai is lassan elkészülnek.

Zajlanak a táncórák, Darazacz István, a Zora Táncegyüttes vezetője irányításával tanulnak kólózni a busók és már a máglyákra szánt rőzsekötegeket szintén összekészítették.

Egy biztos, ha a vírushelyzet úgy alakul, hogy hivatalosan le is kell fújni a busójárást, a maszkok, bundák egy részét azért lesznek, akik megszellőztetik, ahogy azt az elmúlt évben is tették az átváltozás rítusához, a télűzés lármás hagyományához ragaszkodó busók.

 

A megbeszélésen Riegl Adrián rendőr alezredes, Mohács rendőrkapitánya tudatta, hogy munkatársai a busók által használatos, átalakított járműveket előzetesen szemlézik, külön jelzéssel látják el és csak így vehetnék részt a farsangi forgatagban.

Szerencsésnek tartja, ha a városba járművel érkezők számára parkolási lehetőséget a külterületen jelölnek ki, ahonnan a vendégek szállítását különjáratú buszokkal biztosítják.

Szabó György rendőr alezredes, a vizirendészeti rendőrőrs parancsnoka a Dunán csónakkal átkelő busók figyelmét felhívta a vízen a mentőmellény viselésére, valamint arra, hogy az átkelés előtt is tilos az alkohol fogyasztása. Ajánlotta, hogy olyan gyakorlott személy irányítsa a csónakot, aki magas vízállás esetén is biztonsággal köt ki a Sokac-révben.

Sólya Gábor tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a pirotechnikai eszközök használóitól kérte, hogy azt a balesetek, tűzesetek elkerülése érdekében nagy körültekintéssel, a kukoricaszárral „ékesített" szekerektől, üzemanyaggal közlekedő alkalmatosságoktól tisztes távolságban használják.

A nagyszabású rendezvényre az elárusító helyek mindegyike elkelt, a vendégváró programok pontosítása folyamatban van, így a sikeres busójáráshoz már csak az kell, hogy a vírushelyzet tegye lehetővé a felszabadult farsangolást.

 



Berta Mária - Fotó: MTI(archív)