Mohács 500: átépítik a Széchenyi teret, bővítik a Szent János Hotelt

2023. november 20. hétfő 13:09

Mohács 500: átépítik a Széchenyi teret, bővítik a Szent János Hotelt

Több beruházás tervezési eljárása is megindul a napokban a mohácsi csata 500. évfordulójához kapcsolódóan életre hívott, a térségben kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztéseket és eseményeket magában foglaló Mohács 500 program részeként.

 

 

A napokban megkezdődhet a II. Lajos Emlékhely látogatóközpontjának, és a hozzá tartozó panorámapontnak a tervezése, valamint a volt Kenyérgyár épületének és területének az átalakítása.

A nyertes pályázók körülbelül 5 hónap múlva készülnek el a tervekkel.

 

 

A programot irányító Mohács 500 Nonprofit Kft. hétfői közleményében azt írta: a 2026-ra kormányzati támogatással megvalósuló program projektjeinek területfejlesztési és történelmi jelentőségük van, végrehajtásukkal Magyarország egyik legnagyobb kulturális-turisztikai húzóerejét adhatja a régió.


Ismertették: Mohács városát négy nagy projekt érinti közvetlenül. Ezek között szerepel a helyi főtér, a ma nagyrészt autók parkolására használt Széchenyi tér átépítése,, továbbá az ott álló Fogadalmi templom és környezetének továbbépítése, valamint a városháza felújítása.

Korszerűsítenék és bővítenék a Duna-parti Szent János Hotelt, emellett a városközponthoz kapcsolódó dunai partszakaszt is rendeznék, és felújítanák a Sokac révet.

A Csatatéri Emlékkápolna és a Kálvária felújítása, továbbá a II. Lajos Emlékhely fejlesztése, ott látogatóközpont kialakítása, tematikus sétány létrehozása is a megvalósítandó elképzelések között szerepel.

A tervezőket kiválasztó közbeszerzési eljárások folyamatban vannak, több eljárás a napokban zárul a tervezési szerződés megkötésével - jelezték a közleményben.

MTI