Miniszteri üzenet Baranyának hídépítésről, autópálya csatlakozásról, sportlétesítményekről

2015. december 18. péntek 07:12

Miniszteri üzenet Baranyának hídépítésről, autópálya csatlakozásról, sportlétesítményekről

A megjegyzésem mellett kérésem és kérdésem is volt dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez a napokban tartott költségvetési bizottsági meghallgatása alkalmával. A felvetéseimre Mohácsot, Villányt és Pécset érintő témákban adott válasza biztató - mondta dr. Hargitai János (KDNP) országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság alelnöke.

- Miután az már eldöntött, hogy az M6-os autópálya kivezetése az országhatárig 2018-ig uniós pénzből megépül, azzal a kéréssel fordultam a miniszterhez, hogy két járulékos beruházással hazai forrásból legyen biztosított a tizenkilenc kilométeres pályaszakasz területfejlesztési szerepköre betöltése is. Vagyis, ennek feltétele megteremtéséhez Mohács, illetve Villány rákötése az autópályára.

Mint azt Hargitai János megjegyezte, Mohácsnak, ahol közforgalmi kikötő is létesül pár éven belül, indokolt a nagy rendszernek az autópálya-összeköttetése nem egyébbel, mint az 57-es út korrekciójával, szélesítésével. Területfejlesztési szempontból ugyanilyen fontosnak tartja Villány esetében a már működő, várost elkerülő út csatlakoztatását a 19 kilométeres pályához.

Seszták Miklós válaszát idézte Hargitai János: „Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan tudjuk Mohácsot bekötni úttal is ebbe a vérkeringésbe. Üzenem a mohácsiaknak, a Duna-híd reményeink szerint nemcsak lehetőség lesz, hanem meg is valósul. A villányi borvidék bekötését mi is fontosnak érezzük. Azt gondolom, ezt mindenképpen meg fogjuk tudni oldani."

- A sportfejlesztéseket részletező tájékoztatás során azokat egy térképen jelölve is láthattuk a bizottsági meghallgatáskor. Megjegyeztem, azon a térképen még több helyszínt szeretnék látni, mondjuk, Pécset és Kozármislenyt, ahol csak a jövőben indulnak el ezek a fejlesztések.

A miniszteri válasz pedig így hangzott: „Egy jó hírem van Pécs vonatkozásában, szerintem rajta is van a térképen és azt mondhatom, hogy a pécsi „piros gömb" csak nagyobb lesz, nem kisebb. Pontosan tudjuk Pécs stratégiai szerepét ebben a fejlesztésben."

B. M.