Mindössze jó hal, paprika, hagyma és só kell a halászléhez, vallja a hírneves halfőző, Barics Zsolt
2022. június 11. szombat 10:05
Már csak pár hét van hátra a két év kényszerszünet idén ismét megrendezhető mohácsi Dunamenti Halfesztiválig. Az alkalom, s persze a jó halászlé elkészítésének fortélyai iránt érdeklődve elevenítjük most fel a neves mohácsi halfőzővel, Barics Zsolttal 2017-ben készített interjúnkat.
- Hogyan kezdődött?
- 31 éve foglalkozom halkereskedéssel, innen jött a főzés is. Édesapámtól is sokat láttam, s egyre jobban kialakult bennem a főzés stílusa. Én az autentikus halászlevet főzőm, amihez jó hal, paprika, hagyma és só kell. [$frame2]
- Igaz, hogy Mohácson minden hétvégén készítenek halászlevet a családok?
- Ugyan Magyarországon elég kevés halat fogyasztanak, itt, Mohácson viszont hozzászoktak az emberek a halételekhez, hasonlóképpen a többi víz menti településhez. Valóban sokan főznek minden hévégén, köztük mi is a családdal, hiszen mindenki nagyon szereti a halászlevet. 1986-ban nyílott a halboltunk, ami a Vörösmarty utcában található. A működés kezdete óta azon vagyunk, hogy jó minőségű, ízletes hallal szolgáljuk ki a vásárlóinkat.
- Hányféle halászlé létezik?
- Nagyon sok, de a fő sodorvonal szerintem a Duna-Tisza-Balaton. Mi a dunait visszük, Baján és Mohácson is főznek jót és rosszat. Nagyon oda kell figyelni a készítése közben, hiszen elég kényes dolog a halászlé megfőzése. Az arányok nagyon fontosak, még a bogrács mérete is.
- A gyermekei tovább viszik a halfőzés családi hagyományát?
- Feleségemmel 32 éve vagyunk házasok. A fiam harmincéves, Németországban dolgozott öt évet, most jött haza. Ő is szeret halat főzni, ha ideje engedi. A lányom Mohácson lakik, huszonhét éves és a Kronospanban dolgozik. Mindannyian szeretik a halat, s rögtön reklamálnak, ha nincs minimum egyszer egy héten.
Így készül az igazi mohácsi halászlé:
Hozzávalók:
1kg ponty
1 közepes fej hagyma
1.5l víz
1,5 kanál paprika /édes őrölt
2 db cseresznye paprika
0,5 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só
A megtisztított halat vastag szeletekre vágjuk. Besózzuk, 1-2 órát állni hagyjuk.
A felkockázott vöröshagymát és a cseresznyepaprikát is rátesszük a halhúsra. Így egyben tesszük bele a bográcsba, halkilónként 1,5 liter vízben. Nagyon nagy tűzön kezdjük el főzni . Mikor elkezd forrni, akkor rakjuk rá a törött paprikát. 30 perc alatt kész. Barics Zsolt elmondta, sokan azt mondják, elég kilónként 1 liter víz. Ez lehetséges, de akkor biztos rezsón főzik. A fent leírtak csak a halfőzés alapjai, sokat el kell rontani ahhoz, hogy megtanuljuk a halfőzés fortélyait.
EQM
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Igen jelentős árhullám érkezik a...
- Viharos széllel érkezik az újabb eső...
- Hídverés a Dunán: idén megkezdődnek,...
- Halálra gázoltak egy kerékpárost...
- Két baranyai tóba is érkezett...
- Orbán Viktor ellenőrizte az...
- Egyirányúsítják a forgalmat szombaton...
- Újabb dunántúli vármegyékben szűnik...
- Hamarosan nem kell készpénz a...
- Két kamasz fosztott ki egy idős...