Mindössze jó hal, paprika, hagyma és só kell a halászléhez, vallja a hírneves halfőző, Barics Zsolt

2022. június 11. szombat 10:05

Mindössze jó hal, paprika, hagyma és só kell a halászléhez, vallja a hírneves halfőző, Barics Zsolt

Már csak pár hét van hátra a két év kényszerszünet idén ismét megrendezhető mohácsi Dunamenti Halfesztiválig. Az alkalom, s persze a jó halászlé elkészítésének fortélyai iránt érdeklődve elevenítjük most fel a neves mohácsi halfőzővel, Barics Zsolttal 2017-ben készített interjúnkat.

 

- Hogyan kezdődött?

- 31 éve foglalkozom halkereskedéssel, innen jött a főzés is. Édesapámtól is sokat láttam, s egyre jobban kialakult bennem a főzés stílusa. Én az autentikus halászlevet főzőm, amihez jó hal, paprika, hagyma és só kell. [$frame2]

- Igaz, hogy Mohácson minden hétvégén készítenek halászlevet a családok?

- Ugyan Magyarországon elég kevés halat fogyasztanak, itt, Mohácson viszont hozzászoktak az emberek a halételekhez, hasonlóképpen a többi víz menti településhez. Valóban sokan főznek minden hévégén, köztük mi is a családdal, hiszen mindenki nagyon szereti a halászlevet. 1986-ban nyílott a halboltunk, ami a Vörösmarty utcában található. A működés kezdete óta azon vagyunk, hogy jó minőségű, ízletes hallal szolgáljuk ki a vásárlóinkat.

- Hányféle halászlé létezik?

- Nagyon sok, de a fő sodorvonal szerintem a Duna-Tisza-Balaton. Mi a dunait visszük, Baján és Mohácson is főznek jót és rosszat. Nagyon oda kell figyelni a készítése közben, hiszen elég kényes dolog a halászlé megfőzése. Az arányok nagyon fontosak, még a bogrács mérete is.


- A gyermekei tovább viszik a halfőzés családi hagyományát?

- Feleségemmel 32 éve vagyunk házasok. A fiam harmincéves, Németországban dolgozott öt évet, most jött haza. Ő is szeret halat főzni, ha ideje engedi. A lányom Mohácson lakik, huszonhét éves és a Kronospanban dolgozik. Mindannyian szeretik a halat, s rögtön reklamálnak, ha nincs minimum egyszer egy héten.

Így készül az igazi mohácsi halászlé:

Hozzávalók:

1kg ponty
1 közepes fej hagyma 
1.5l víz 
1,5 kanál paprika /édes őrölt 
2 db cseresznye paprika
0,5 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só 

A megtisztított  halat vastag szeletekre vágjuk. Besózzuk, 1-2 órát állni hagyjuk.
A  felkockázott vöröshagymát és a cseresznyepaprikát is rátesszük a halhúsra. Így egyben tesszük bele a bográcsba, halkilónként 1,5 liter vízben. Nagyon nagy tűzön kezdjük el főzni . Mikor elkezd  forrni, akkor rakjuk rá a törött paprikát.
30 perc  alatt kész. Barics Zsolt elmondta, sokan azt mondják, elég kilónként 1 liter víz. Ez lehetséges, de akkor biztos rezsón főzik. A fent leírtak csak a halfőzés alapjai, sokat el kell rontani ahhoz, hogy megtanuljuk a halfőzés fortélyait.

EQM