Mindössze jó hal, paprika, hagyma és só kell a halászléhez, vallja a hírneves halfőző, Barics Zsolt

2017. július 16. vasárnap 08:38

Mindössze jó hal, paprika, hagyma és só kell a halászléhez, vallja a hírneves halfőző, Barics Zsolt

Közeledik az első Dunamenti Halfesztivál, amit szombaton rendeznek meg Mohácson. Részben az alkalom, részben pedig a jó halászlé elkészítésének fortélyai iránt érdeklődve kerestük meg a neves mohácsi halfőzőt, Barics Zsoltot, aki az eseményről és az étel elkészítéséről is mesélt nekünk.

- Hogyan kezdődött?

- 31 éve foglalkozom halkereskedéssel, innen jött a főzés is. Édesapámtól is sokat láttam, s egyre jobban kialakult bennem a főzés stílusa. Én az autentikus halászlevet főzőm, amihez jó hal, paprika, hagyma és só kell.

Névjegy

Barics Zsolt 1964-ben született Mohácson. A Marekban végzett növénytermesztő-gépész szakon, később a Mohácsi Farostlemezgyárban dolgozott műszaki gépirányítóként. Halboltjuk 1986-ban nyílott. Feleségével, Magdolnával 32 éve élnek együtt. Két gyermekük van: fiuk, Marian 1987-ben, lányuk, Viktória 1990-ben született. 

- Igaz, hogy Mohácson minden hétvégén készítenek halászlevet a családok?

- Ugyan Magyarországon elég kevés halat fogyasztanak, itt, Mohácson viszont hozzászoktak az emberek a halételekhez, hasonlóképpen a többi víz menti településhez. Valóban sokan főznek minden hévégén, köztük mi is a családdal, hiszen mindenki nagyon szereti a halászlevet. 1986-ban nyílott a halboltunk, ami a Vörösmarty utcában található. A működés kezdete óta azon vagyunk, hogy jó minőségű, ízletes hallal szolgáljuk ki a vásárlóinkat.

Így készül

Hozzávalók:

1kg ponty
1 közepes fej hagyma 
1.5l víz 
1,5 kanál paprika /édes őrölt 
2 db cseresznye paprika
0,5 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só 

A megtisztított  halat vastag szeletekre vágjuk. Besózzuk, 1-2 órát állni hagyjuk.
A  felkockázott vöröshagymát és a cseresznyepaprikát is rátesszük a halhúsra. Így egyben tesszük bele a bográcsba, halkilónként 1,5 liter vízben. Nagyon nagy tűzön kezdjük el főzni . Mikor elkezd  forrni, akkor rakjuk rá a törött paprikát.
30 perc  alatt kész. Barics Zsolt elmondta, sokan azt mondják, elég kilónként 1 liter víz. Ez lehetséges, de akkor biztos rezsón főzik. A fent leírtak csak a halfőzés alapjai, sokat el kell rontani ahhoz, hogy megtanuljuk a halfőzés fortélyait.

- Hányféle halászlé létezik?

- Nagyon sok, de a fő sodorvonal szerintem a Duna-Tisza-Balaton. Mi a dunait visszük, Baján és Mohácson is főznek jót és rosszat. Nagyon oda kell figyelni a készítése közben, hiszen elég kényes dolog a halászlé megfőzése. Az arányok nagyon fontosak, még a bogrács mérete is.

- Ön is fog főzni a jövő heti Dunamenti Halfesztiválon?

- Igen, lesz egy saját kis 30 fős társaság, akiknek majd főzni fogok. Rengeteg halfőző mester jön el az eseményre, biztosan fogunk látni, s ízekben is tapasztalni érdekességeket. Körülbelül 70-80-an fognak főzni, szombat éjjelig tart majd a banzáj. Rengeteg program és bemutató lesz a Duna-parton. Viszont az aktív halfőző versenyeken már nem indulok, amit lehetett, megnyertem. Háromszor hoztam el a kupát az országos halfőző versenyről. Jöjjenek a fiatalok, ennek jegyében örülök a Dunamenti Halfesztiválnak.

- A gyermekei tovább viszik a halfőzés családi hagyományát?

- Feleségemmel 32 éve vagyunk házasok. A fiam harminc éves, Németországban dolgozott öt évet, most jött haza. Ő is szeret halat főzni, ha ideje engedi. A lányom Mohácson lakik, huszonhét éves és a Kronospanban dolgozik. Mindannyian szeretik a halat, s rögtön reklamálnak, ha nincs minimum egyszer egy héten.

Pauska Petra