Minden tizedik, a karácsonyi időszakban ellenőrzött baranyai árus trükközött

2023. január 13. péntek 09:32

Minden tizedik, a karácsonyi időszakban ellenőrzött baranyai árus trükközött

A NAV baranyai munkatársai az ünnepi időszakhoz kapcsolódóan kiemelten ellenőrizték a megye egész területén az adventi rendezvények, kitelepülések árusait, a fenyőfaárusokat, és a tűzijáték-kereskedőket. 

 

 

Az ellenőrök - többek között - vizsgálták a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatással kapcsolatos előírások betartását, és a forgalmazott jövedéki termékek eredetét is.

A revizorok több mint 210 ellenőrzést végeztek, melynek 11,3 százalékában tártak fel mulasztást, 11 alkalommal a nyugtaadás hiányát, 6 alkalommal pedig be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását állapították meg.

Volt olyan adózó, aki nem a tényleges ellenértékről állította ki a nyugtát, nem rendelkezett pénztárgéppel, az alkalmazott áfamértéket helytelenül állapította meg, és volt olyan is, aki zárjegyköteles jövedéki terméket zárjegy hiányában birtokolt, értékesített.

A mulasztók között több „visszaeső" is volt, akiket a hivatal az elmúlt 3 évben már elmarasztalt hasonló szabálytalanságok miatt.

A revizorok megjelenésére számíthattak az adózók, hiszen a fókuszpontba kerülő adózói kör várható ellenőrzését a hetente megjelenő adótraffipaxban közzétette a hivatal, ám az adózók ennek ellenére is követtek el szabálytalanságokat.

Forrás: NAV