Migránsokat taxiztató bűnszervezet tagjait ítéltek el Pécsett

2020. január 14. kedd 14:43

Migránsokat taxiztató bűnszervezet tagjait ítéltek el Pécsett

A Pécsi Járásbíróság a hétfőn megtartott előkészítő ülésen négy vádlottat, mint társtetteseket bűnszervezetben és folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt bűnösnek mondott ki, ezért az elsőrendű vádlottat 4 év 10 hónap fegyházra, 1.800.000,- Ft pénzbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 5 év fegyházra, 1.800.000,- Ft pénzbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, negyedrendű vádlottat 4 év 8 hónap fegyházra, 900.000,- Ft pénzbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, ötödrendű vádlottat 3 év 8 hónap fegyházra, 500.000,- Ft pénzbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, ötödik társukat 2 év végrehajtásában - 4 évi próbaidőre - felfüggesztett szabadságvesztésre, 200.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint 2017. nyarától 2017. szeptember 23. napjáig egy pakisztáni állampolgár férfi megbízásából az elsőrendű, másodrendű, negyedrendű és ötödrendű vádlott férfiak haszonszerzésre törekedve egy bűnszervezet tagjaként pontosan meg nem határozható számú, harmadik országbeli, Magyarország területén a jogszabályi rendelkezések megszegésével tartózkodó és az országot a szabályok megszegésével elhagyni szándékozó személyeknek nyújtottak az államhatár illegális átlépéséhez segítséget személyenként 150-500 euró fejében, akként, hogy őket közvetlenül az ország déli határaitól az északnyugati határhoz, esetenként más nyugati országba fuvarozták.

Egyes cselekmények közös megvalósításában a nyolcadrendű vádlott is részt vett.

Az ítélet az elsőrendű, másodrendű, negyedrendű, ötödrendű, nyolcadrendű vádlottak vonatkozásában jogerős.

A bíróság a harmadrendű vádlott vonatkozásában tárgyalást, míg a jelen nem levő hatodrendű és hetedrendű vádlottak tekintetében ismételten előkészítő ülést tart.

Forrás: Pécsi Törvényszék