Mi tankolni, a horvátok vásárolni járnak át hozzánk - Pezseg az élet a határ mentén

2023. január 08. vasárnap 10:21

Mi tankolni, a horvátok vásárolni járnak át hozzánk - Pezseg az élet a határ mentén

Mintha visszatértek volna a nyolcvanas évek, legalábbis akkor lehetett utoljára ennyi horvát rendszámú autót látni a baranyai városokban, mint ma, s ugyancsak akkor volt olyan nagy divat és persze biznisz átugrani Magyarországról Horvátországba. Most éppen az üzemanyagért érdemes útra kelni, rengeteget spórolhatunk.

 

 

 

A határnyitás meghozta a horvátok kedvét a Magyarországra utazáshoz: a hétvégén tele voltak a pécsi és más a határ közelében található városok üzletei a szomszédból érkezőkkel. 

Vittek szinte mindent, de különösen az élelmiszerek kelendők a számukra. Amint egyikük elmondta, utóbbiak közül szinte minden olcsóbb, mint náluk, bár a különbség csak nagyobb tételek esetében érzékelhető igazán.

Tehát nem is csak arról van szó, hogy nagyon megérné nekik egy nagyobb bevásárlást nálunk intézni, hanem arról is, hogy déli szomszédaink egyszerűen élvezik és ki is használják, hogy megszűnt a határellenőrzés a két ország között, és így valóban annyi átugrani "magyarba", mintha országon belül keresnének fel egy másik települést.

Mint ahogy nekünk is, s persze mi is élünk a kínálkozó lehetőségekkel, amit most éppen az üzemanyagturizmust jelenti.

Horvátországban jelenleg a benzin mintegy 130, a gázolaj csaknem 140 forinttal olcsóbb, mint nálunk. Ez egy teli tank esetében mintegy hétezer forintos megtakarítást jelent, vagyis még a néhány tíz kilométeres utazással együtt is bőven megéri.

Ráadásul a horvát benzinkutaknál nincs mennyiségi korlátozás, az üzemanyagtartály mellett kannákat is tele tölthetünk, így még nagyobb haszonra tehetünk szert egy-egy kiruccanás alkalmával.

 

 

M. B.